Следвайте ни

Пловдивчанката д-р Мариета Желева: Живях в Града на бъдещето, там няма пари

Ауровил е устроен като вселена: улиците са спирали, златна сфера събира слънце сред цветя и фонтани

viber icon

Има невероятни възможности за лечение и здравословен живот, които можем да заимстваме от Индия. Това твърди рред вестник "Марица"  д-р Мариета Желева, един от най-добрите скенар терапевти у нас. Пловдивчанката е натрупала впечатления в Града на бъдещето, създаден от известен индийски философ. Там са попадали малцина българи. Освен обучение, д-р Желева е демонстрирала и своите умения. Получила е лична покана от един от най-уважаваните индийски лечители. 


Няма и следа от прословутата индийска мизерия и мръсотия в района, където живях. Той е изключително чист, индийски аналог на Френската Ривиера. Райският кът е град Пондичери в щата Тамил Наду. Недалече от него се намира Ауровил, Градът на зората и на бъдещето, превърната в реалност утопия.  Създаден върху бивша джунгла от индийския йогин и духовен учител Шри Ауробиндо, признат от ЮНЕСКО за мислител и философ на 20. век. Делото му продължава вярната му съратничка Мира Алфаса, наричана Майката, разказва д-р Мариета Желева.

Удивително е, че навсякъде срещаш усмихнати, добронамерени и одухотворени хора. Цялата енергия в тоя град е  наситена с доброта.

Ашрамът ти осигурява храна, обучение, лечение, образование. Жителите не  получават пари. Освен ашрамитите има и хора от цял свят, работещи за ашрама. Мариета е била в хотел на ашрама, хранила се е в стола на ашрама. Там преставаш да мислиш за храната, с която тук всички сме обременени, разказва пловдивчанката. Помагаш с каквото можеш в ашрама и срещу труда си получаваш талончета. Така храната ти излиза 50 стотинки на ден, а  нощувката в хотела - по 15 евро. 

Мариета е пробвала  менюто в Пондичери и в Ауровил. Храната е абсолютно екологична, изцяло вегетарианска. Задължителни са кисело или прясно мляко, постна зеленчукова яхния с подправки, ориз,  малки бананчета, много вкусна подсладена булгурена каша с канела. В столовата всички влизат боси, храненето е като свещенодействие.  

В Пондичери, където са живели Майката и Шри Ауробиндо, е създадена стройна система за обучение на децата. Много различна от нашата, но доказано успешна. На 3 години те постъпват в детска градина, учат френски, после други западни езици. Мариета е била шокирана при срещата си с дете от ашрама на възрастта на нашите четвъртокласници, което говори свободно седем езика и пише на пет.  Изключително внимание се обръща и върху усъвършенстването на тялото. Пондичери е пълен с тенис кортове, игрища, спортни зали. 

В Индия се почувствах като съд, излъскан отвътре и отвън. Дори лицето ти се променя, става по-младо,  емоционално. Шоковото чистене ми дойде в повече и се замърсявах с лечебна цел с цигара и бира, шеговито признава Мариета.

Пловдивската лекарка посещава лечебния център по хомеопатия в Пондичери, който се ползва със световна популярност. Като доброволен труд в  ашрама Мариета лекувала пациенти в два лечебни центъра. Демонстрирала и скенар - уред от България, създаден като секретно средство за нуждите на космонавтите.  Започнала ги с другите ползвани от нея методи - су-джок терапия, аурикуло терапия. Не били чували за това, поканили я да направи курс. Разказала им за новаторския метод пренареждане на матрицата.

Заедно с още три българки Мариета посещава курс по  най-древния език, санскрит, при признатия за най-добър преподавател в света.  Едната българка била компютърен специалист, другата финансист, третата режисьор. Обсъдили с преподавателя колко общи думи има между български и санскрит.
Научих нещо много ценно: да успея да спра за малко мозъка си, да изпадна в тишина за известно време,  да изпитам благодарност, че живея. Там това е ритуал, който всеки прави доброволно, сам за себе си.       

Ауровил е селище, създадено на специалната територия. В града има зона само за посветени, има и обществена част, където се допускат и гости. Всички сгради са екологични. Използва се максимално слънчева енергия. Изобилства от цветя, зеленина, алеи, фонтани. Има детски градини, училища, колежи. Също не  използват пари, въведена е специална точкова система. Събрани са хора с изключително духовно излъчване от цял свят.       

 Устройството на града напомня вселена - улиците са като спирала. В сърцето на Ауровил се намира сграда, наречена Матримандир - огромна сфера, обшита с огромни кръгове, покрити със злато, за да поема максимум слънчеви лъчи. Отгоре има отвор, през който минава слънчевата енергия и се разбива в огромен кристален глобус в сградата. Всичко е в бяло.

Достъпът в Матримандир е специален, Мариета е била там два пъти. Вътре снимането е забранено. Събуваш се, дават ти бели чорапи и  по прекрасни коридори и виещи се стълби стигаш до Залата на медитацията, великолепна, цялата от бял мрамор, с 12 бели колони. В пълна тишина всички сядат върху бели възглавници и медитират. Там се разплаках неудържимо, разказва Мариета. Видяла се като дете в прегръдката на Божествената майка. Причина за бликналата мъка било усещането, че като дете не е прегръщана и галена достатъчно от майка си, затова пък Божествената майка винаги я  закриляла.    

Планира ново посещение в ашрама, за да  усъвършенства знанията си за най-ценните неща, които Индия е дала на света - за мантрите, асаните, дишането, храненето, цветята.  


 =Енергийни нива=

ПОКАЗАХА МИ КАК СЕ ЛЕКУВА ДУХЪТ

В лечебен център в Пондичери работи известният и в САЩ индиец медик Райчур. Центърът за енергийна терапия на второ, трето, четвърто ниво е открит  под личното ръководство на Майката. И тя, и Шри Ауробиндо давали съвети как да се лекува духът, по тази методика лечението продължава. Води се и дистанционно. Вероятно поради напредналата си възраст Райчур вече има ученици - трима европейци и индийка, и е описал метода си на  енергийно лечение в учебник. Обясних, че съм лекар, занимавам се с иглотерапия, скенар, емоции. Погледна ме с пронизващите си очи, посочи ме и обяви: Тя е голям лечител! Много е духовна! Може да прави всичко, което аз мога! Каня те да станеш мой ученик, за да стигне това наше знание до България, заявил индиецът на шокираната пловдивчанка. Всички били изумени от предложението на лечителя. Трябва ми време, още не съм готова да стана проводник на индийския начин на лечение в България, обяснява Мариета.     

=Комбинирана терапия= 

Д-р Мариета Желева е специалист по дерматология, венерология и медицинска козметология. Завършила е Медицински университет - Пловдив. Има 25 години професионален стаж като лекар и преподавател в Кожната клиника в Пловдив. Квалифициран иглотерапевт. Първият преподавател по скенар терапия у нас, води курсове в Ирландия, Швейцария, Англия. Единствена в света д-р Желева работи и преподава комбинирана енергийна терапия./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

.....

.....

01.03.2015 | 20:41

Ей голяма реклама сте и направили на Желева.Западна им бизнеса с лечение на уреда като вдигнаха тройно цените на процедура..А уредчето наречено Скенар е руско,създадено от руски учени за космонавтите и се появява през 2001 година в България.Официалният представител за България е в Пловдив и няколко лекари преминаха обучение за боравене и работа с уреда.С него определено се постигат уникални резултати,но все още не се е родил български специалист за да стигне нивото на руските си колеги.Същото това уредче което не са чували в града на бъдещето го имат вече доста българи в домовете като мен.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?