Следвайте ни

Пловдивчанка за старчески дом: Вкараха баща ми в гроба!

viber icon

76-годишен пенсионер от Пловдив е настанен в Дома за стари хора „Св. Георги“ на бул. „Дунав“. На 27-ия ден обаче състоянието му се влошава необратимо, закаран е в болница в тежко състояние, но след няколко часа умира. Дъщеря му Снежана е убедена, че вината за смъртта е на персонала в ​старческия дом. Подозренията й се потвърждават от аутопсионния протокол. Пловдивчанката е сезирала РЗИ, които, от своя страна, са ​уведомили прокуратурата и Агенцията за качество на социалните услуги към МТСП. Снежана разказа за преживяното пред „Марица“, като чрез историята си иска да предупреди хората да не прибягват до услугите на социалната институция на бул. „Дунав“.

Дъщерята Снежана

Възрастният Нончо бил с прекаран инсулт. Преди повече от година си чупи таза при падане и се налага да му сложат пирон. След инсулта и интервенцията пенсионерът е обездвижен. Положението, в което се намира, изисква някой да се грижи за него. Миналото лято децата му решават да го настанят временно в хоспис в пловдивското село Ягодово.

„След премеждията там все пак успяхме да си приберем баща ми жив. Той беше на легло след инсулт и пирон в таза два месеца. Гледахме го вкъщи известно време с помощта на жена, на която заплащахме за услугата. После се наложи временно да го настаним в хоспис. В Ягодово го бяха оставяли да се храни сам въпреки изричното ми предупреждение, че не може, и се налага някой да го храни, както правех вкъщи. Когато си го взехме от Ягодово, баща ми направо живна. Имам свидетели на случилото се“, разказа Снежана пред медията ни.

Тя и брат й са пред дилема как да се справят. Жената, която е полагала грижи за баща им, се разболяла от коронавирус. Пред тях останали вариантите сами да се справят или отново да търсят къде да го настанят. Вниманието им привлича Домът за стари хора на бул. „Дунав“.

Цената там е сравнително ниска - 520 лв. месечно,

в сравнение с други места. Снежана и брат й решават да си поделят разходите и да оставят Нончо там за 2-3 месеца.

Така на 10 април тази година пенсионерът постъпва в Дом за стари хора „Св. Георги“. Снежана подписва договор и е спокойна, че баща й ще получи необходимите грижи.

Минават 27 дни. През цялото това време пловдивчанката няма право на свиждане заради пандемичната обстановка. На 6 май тя получава обаждане, че баща й е много зле. „Обадиха ми се няколко минути преди да се влоши необратимо, така и не го видях жив. Разбрах, че е

закаран в болницата, когато буквално вече е бил в септичен шок.

Медицинското лице от дома разправяше, че не го искали в болницата, и така нататък. Има точка в договора, подписан с тях, според която те са длъжни да ме уведомят при влошаване на здравословното състояние. Но това не бе направено навреме“, посочи Снежана.

Почернената дъщеря очаква аутопсионния протокол 2 месеца. „Аутопсията показа три вида бактерии, характерни за вътреболнична инфекция, оттам сепсис и смърт. Пуснах жалба в Регионалната здравна инспекция. Още като разбра за какво става въпрос, служителката там ме пита защо пак идвам. Обясних, че за първи път съм тук по този повод, а тя ми отговори, че предния ден отново някой е идвал да подава оплакване за този дом“, обясни Снежана.

Получила е и писмен отговор от директора на Регионалната здравна инспекция д-р Сийка Димчева, в който се констатира, че от Дома за стари хора не са я информирали навреме за влошеното здравословно състояние на възрастния мъж. При извършени проверки здравните инспектори са установили нарушения на санитарно-хигиенните изисквания, а поради факта, че

Домът не е вписан в регистъра като обект с обществено предназначение,

е съставен и акт.

Към момента има издадена заповед от директора на РЗИ за временно спиране експлоатацията на обекта. „При поредна проверка, извършена на 2 август, е установено, че заповедта за спиране не се изпълнява, за което е сезирана Окръжната прокуратура и е уведомена по компетентност Агенцията за качеството на социалните услуги към Министерството на труда и социалната политика“, се казва в отговора на жалбата. Вътре се уточнява, че домовете за стари хора са социални, а не лечебни заведения, като в тях се предлагат социални, а не медицински услуги. Затова контролът на качеството на социалната услуга е в правомощията на Агенцията за социално подпомагане.

„Когато отидох да взема декубиталния дюшек от дома, тъй като трябва да се върне на социалните, се засякох с управителя на дома.  Казах му, че вината е тяхна и че има аутопсионен протокол. Той ме попита какво искам от него. Отговорих му: Нищо. Сезирала съм когото трябва, разказа още Снежана. Тя заяви, че смята да ангажира адвокат със случая, тъй като знае колко е мудна правосъдната система и че едва ли ще се стигне до задоволителен резултат.

Управителят Георгиев:

Ние не сме Господ

„Марица“ потърси за коментар и Дома за стари хора „Св. Георги“. Управителят Георгиев коментира пред медията ни, че пенсионерът бил докаран при тях в тежко състояние. „Беше мръсен, брадясал, с куп декубитални рани. Сестрата е почиствала раните му, когато забелязала, че здравословното му състояние се влошава. Веднага се обадила на Бърза помощ. Тоест, ние сме направили каквото трябва. Ние не сме Господ или болница. И тя може да го е докарала с бактериите, а обвинява нас. Като толкова се е притеснявала за него и е имала желание да го гледа добре, защо не го е направила! Госпожата е подписала договор и вътре пише, че домът не носи отговорност при смърт. Каквото зависи от нас и е трябвало да се направи, е направено както трябва“, посочи Георгиев.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Матеев

Матеев

11.09.2021 | 12:05

Така се лекуват внашите с-ки домове и болница.Хич неин пука Човек.

Отговори
1 0
Потърпевша

Потърпевша

10.09.2021 | 20:51

90% от домовете за стари хора у нас трябва да ги няма ,трябва да се закрият,нищо общо от предлаганото в интернет ,"прекрасните думи и снимки".Нищо,ама нищо общо.Нямам думи.Баснословни суми за мизерни условия,за някаква пародия на храна ,за лошо отношение от страна на персонал ,за бездушие.Конкретно визирам дом за стари хора в Брезник,четири сезона .Имах неблагоразумието да настаня майка ми за няколко дни,на думи всичко "беше точно,добре е".Дадох я,уж за добро,най вече за предлаганите"медицински грижи".Не упреквайте хората които прибягват към услугите на тези домове.Не е заради това,че не искат да се грижат за възрастни близки.Мен лично ме привлече "медицинската грижа ".Искрено съчувствам на Снежана,не я винете,не знаете какви са причините.Кураж Снежана,търсете си правата !

Отговори
29 4
Снежана

Снежана

11.09.2021 | 06:29

О, да, упрекват, плюят...който не е тледал болен години наред, не знае. Всеки човек в движение има куп задачи, които му висят като воденичен камък на шията. С лежащо болен е ужасно трудно да се съвмести. Имах нужда от глътка въздух и да отметна някои задачи. Ако имаше поне елементарна загриженост, два-три месеца нямаше да са проблем.

Отговори
6 1
Калин

Калин

10.09.2021 | 20:23

Всеки един старчески дом трябва да е в камери навсякъде за да може клиентът онлайн да наблюдава близките по всяко време на всяко място

Отговори
41 2
Безсрамница

Безсрамница

10.09.2021 | 17:25

А кой изпрати баща си в душегубката наречена Старчески дом На такива им викат Нехранимайкоци Долна гнида Вместо да гледа баща си Захвърлила го в ръцете на чужди хора

Отговори
30 44
Предателство

Предателство

10.09.2021 | 20:58

Предателство! Че и недоволна! И срам! Да изоставиш....

Отговори
9 26
Елена

Елена

10.09.2021 | 21:24

Най-вероятно си санитарка там и си една от бездушните служителки.Само като чета какво пишеш ,си ми ясна.Не си човек.

Отговори
19 3
Снежана

Снежана

11.09.2021 | 06:30

Я, по-кротко!!! Верно си безсрамница, да не си от персонала???

Отговори
3 1
Снежана

Снежана

11.09.2021 | 06:36

И ти много знаеш...това се предлага като услуга срещу заплащане и с договор. Не ме е срам, че съм взела решение временно. Няма значение от какъв пол е червивото ти мислене, но...ти колко години робуваше на някой, че да имаш мнение по въпроса???

Отговори
4 1
Снежана

Снежана

11.09.2021 | 06:38

Май, май да, на мен ми е мъчно, че стана така, а на тях да им виси на съвестта, но...съмнявам се да имат такава.

Отговори
2 0
Ерхан

Ерхан

10.09.2021 | 14:30

Едно нещо не разбирам. Как така управителят на този ,,дом" взе още не е арестуван и съответно мястото закрито?

Отговори
78 10
нищо няма да стане

нищо няма да стане

10.09.2021 | 15:07

Седесаро-гербав идиот, излез от филма в който си влязал! Това е инсулт, а не ковид идиоти докторчета да ти го водят за придружаващо заболяване за смърт, майка ми умря от инсулт -трети, държаха я една седмица в интенизивното, после оправяй се сам, върнаха ни я вдървена, не може да гълта, храниш я с лъжички, спринцовки, не знаеш, как , с какво, дави се, Бърза помощ не я искат, прехвърлят си топката с джипито и накрая умря - нас отърва, себе си отърва! Не знам какво иска тая госпожа, някой да обвини за по-лесно? Нищо няма да стане!

Отговори
52 13
Обвинява

Обвинява

10.09.2021 | 21:00

Обвинява другите , за да оправдае себеси.

Отговори
10 14
Снежана

Снежана

11.09.2021 | 06:42

Ерхан, и аз това се питам, още работят, нямам идея, а уж и прокуратурата е сезирана от РЗИ, да видим как ще се развият нещата, аз си следя.

Отговори
2 0
Снежана

Снежана

11.09.2021 | 06:47

Нищо няма да стане, не обвинявам никой без вина. Този филма с инсулта го гледах 8 години, всичко ми е минало през главата. Няма "за по-лесно", има вина, трябва и санкция. "Тая" според теб госпожа има елементарни познания и може да си ползва мозъка по предназначение, ти не бери грижа!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?