Следвайте ни

Пловдивчанка прави Дом на родолюбието вкъщи

Рада Койчева, която живее под Хисар капия, иска в имота деца да се занимават със занаяти и изкуство

viber icon

Пловдивчанката Рада Койчева живее в уникална къща, която гледа към 7 пловдивски улици. Нарича я „Къщата на седемте кьошета“. Живее на втория етаж, а преди година й хрумва да превърне първия и приземния етаж в Дом на родолюбието. Иска в нея децата да се занимават с изкуство или занаяти. Една или две стаи смята да предложи на Комитета за исторически възстановки „Родолюбие“, за да има музей. Обадили се хора от цяла България.

 

Къщата на Седемте кьошета е уникална за страната. Под верандата <210> е Източната порта, а покрай входа й се влиза в Стария град. „В София има пет кьошета, но седем няма никъде. И никой досега не си е предлагал имота, за да може децата да се учат на родолюбие“, казва Рада Койчева.

Дъщеря е на известния в близкото минало народен учител Койчо Желев. Бил е преподавател по история в Маразлията, или гимназия „Йорданка Николова“, както се е казвало училището през 60-те години на миналия век. „Беше истински възрожденец - живееше с учениците си.

Христо Бонев - Зума бе негов ученик. Точно баща ми го е насочил да тренира футбол“,

разказва Рада Койчева. Учителят Желев построил този дом през 1960 г.

В момента, в който Рада взела наследствения си имот, решила, че ще направи в него Дом на родолюбието. Споделила идеята си в писмо до пенсионерските вестници. И много хора, сред които обаче и измамници, <210> се обадили. „Всички искат да вземат имота и да го използват с някаква комерсиална цел. Никой не говори за работилници за децата, а как да направи тук магазини. А аз не искам това“, подчертава тя.

Един човек дори поискал да му подпише нотариален акт и тогава щял да започне да преустройва. „Щеше да се окаже, че съм му дала за 70 хиляди лева имот насред Пловдив!

Аз съм от стара коза яре и номерът не мина“,

спомня си тя.

Къщата е с приземен, първи и втори етаж. Стопанката живее на втория и е готова да предостави всичко останало за Дома на родолюбието. Тук може да се направи всичко, убедена е тя. Иска в една от трите стаи на първия етаж да има работилница за децата. Там е поканила да се настани майсторът на старинни оръжия Димитър Мирчев и да си направи тюфекчийница. За нея той е готов да прекара трифазен ток. В единия край на стаята ще работи той, а около него ще са малките „тюфекчии“.

Рада смята, че подпокривното пространство може да се използва за студио, където да рисуват малките. Пловдивски художник вече се е съгласил да изнася уроци на децата.

Никъде другаде в България няма частен дом, превърнат в Дом по родолюбие. Пловдивчанката иска да направи юридическа регистрация на сдружение. В него да влязат доброволци, които да помагат с време и средства за осъществяването на идеята. Къщата не е паметник на културата, но е в резерват "Старинен Пловдив" и не може без разрешение на район „Централен“ да й бъдат правени своеволни промени.

Първо написала отворено писмо, което било публикувано във вестниците за пенсионери. „Къщата ми е на седем кьошета в резерват "Старинен Пловдив", под Хисар капия и до църквата „Света Неделя", чийто параклис в основите си е запазен от IX век. Хора, имам мечта и се стремя към нея от 10 години, откакто станах собственик на наследствения ми имот! Искам там да направя Дом на родолюбието“, пише в писмото й. Получила морална подкрепа от много хора.

„Трябват хора, които да задвижат всичко това.

Преди време предложих идеята си на бившия кмет Иван Тотев. Той ме изслуша и каза, че в Стария град имало достатъчно празни къщи и нямало нужда от моята. А в същото време в Комитета по исторически възстановки „Родолюбие“ хората няма къде да си държат костюмите и оръжията“, негодува г-жа Койчева. Точно на тях иска да предостави другите две стаи на първия етаж. В тях ще може да си държат костюмите или да си организират нещо като музей. А когато искат, да ходят да правят възстановки на Източната порта или в Стария град.

Рада Койчева има син и дъщеря. Дъщеря й я поддържа в начинанието. „Тя ще продължи моето дело. Дори искаше да направи тук детска градина. Първо аз ще създам моя Дом на родолюбието, а след мен тя може да направи каквото иска“, казва пловдивчанката.

Традиция от 118 години

Рада Койчева изпитва голямо уважение към Комитета по исторически възстановки. Не само че иска да помогне на членовете му да имат място, където да държат костюми и оръжия, но и е чела историята на комитет „Родолюбие“. „Той е основан през 1902 година. След две години ще му честват 120-годишнината. Точно негов приемник през 2006 година става Комитетът за исторически възстановки“, обяснява тя.

Бащата - историк със страст по танци и футбол

Учителят Койчо Желев е преподавал история и е завършил в два университета. Възхищавал се от учителите от времето на нашето Възраждане. Бил запален фен на „Локомотив" - Пловдив. Винаги водел учениците си на мачовете на любимия отбор. Точно той видял таланта на малкия Христо Бонев и го насочил да тренира футбол.

„Ако не е бил баща ми, Зума може би нямало да стане футболист“, твърди Рада Койчева. Другата страст на Койчо Желев били народните танци. Всичките му ученици танцували хора. Целият град познавал учителя възрожденец. Когато майсторът на старинно оръжие Димитър Мирчев се запознал с Рада и тя го завела в къщата на седемте кьошета, веднага казал: „Тук живееше учителят ми по история“.

 
Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

20д

20д

30.05.2020 | 01:36

Пазате се от тази измамница, търси някой да и ремонтира къщата и да го изгони. Баща й беше дърт комунист, наричаха го лудия даскал. От него наследи всичките приоми, лъже, краде и мами. Бягайте преди да завлече и вас!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?