49

Пловдивчанка остави майка си в хоспис и се ужаси

Пловдивчанка настани майка си в хоспис и остана потресена - първо от лошите условия, и, второ, заради лошите грижи към пациентите.

Преди няколко на жената ѝ се налага спешно да намери лечебно заведение за майка си, която е с деменция. Настанява я в хоспис „Милосърдие", където й обещават специални медицински грижи. Жената ходи често, за да вижда майка си, но всеки път открива нередности.

„Това, което ми направи впечатление е, че беше винаги гола от кръста надолу, само по памперс. Обясниха ми, че не можело да й се сложи долнище на пижама, защото така им било по-трудно да й сменят памперса. Също така тя твърдеше, че я хранят сутрин със сух хляб и вечер с попара. Нищо друго. Ние често ѝ носехме храна, но тя твърдеше, че не достига до нея. Освен това ми правеше впечатление, че лични вещи изчезваха“, разказа пловдивчанката пред bTV, желаейки да остане анонимна. 

За двуседмичен престой тя плаща близо 1000 лева. „Сумата беше 675 лева, отделно за рехабилитация – 10 посещения са 250 лева. Никакви медицински грижи не са полагали за нея. Просто ѝ даваха лекарствата и това е. В самия сайт се твърди, че там има медицински работници, но аз такива не видях. Когато съм ходила имаше по една санитарка. Случвало се е нуждаещите да викат за помощ и да не получават такава. И съм чувала от съседните стаи да се вика за помощ и никой да не отива там в период на 15-20 минути", разказа още тя. 

Разглеждайки вече подписания договор пловдивчанката остава шокирана от заложена клауза, според  което ако майка й почине в хосписа, тя е задължена да използва определена траурна агенция, с която управата работи. 

Хоспис „Милосърдие" е разположен в сградата на Многопрофилната транспортна болница в Пловдив и според информация в сайта му работи от края на ноември 2007 година.

Според управителката вписването в договорите на клауза за траурната агенция е било съгласувано с РЗИ-Пловдив. По данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" хосписът е регистриран в Регистъра на лечебните заведения за извънболнична помощ от април 2017 година, но до момента не са извършвани проверки от контролиращия орган. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Бай Тошо

Бай Тошо

02.11.2022 | 14:24

При капитализма няма милосърдие!

Отговори
0 0
Мнение

Мнение

02.11.2022 | 13:20

Не прибързвайте със заключения от думите на “оставилата” майка си в хосписа, може да има и друга истина.

Отговори
0 0
Васил

Васил

02.11.2022 | 10:53

Така е с огромна част от хосписите в БГ. Собствениците са винаги с дебели връзки.Получават лесно всички разрешителни при регистрацията.Аз съм медицински работник и ми се е налагало да посещавам няколко различни хосписа по молба на близките на пациентите там.Оставал съм без думи от условията,държанието на персонала и много , много други неща!!! Правил съм забележки на персонала,под формата на съвет разбира се,но всичко си остава пак така!Ако предстои проверка от някоя институция,управата знае винаги преди това на 100%!!!

Отговори
9 0
Безжалостен град

Безжалостен град

02.11.2022 | 10:39

Това да оставиш майка си в хоспис...Безжалостно!

Отговори
2 5
Явно не сте се сблъсквали в семейството си с болен роднина,с належащо

Явно не сте се сблъсквали в семейството си с болен роднина,с належащо

02.11.2022 | 12:15

Му 24-часово медицинско наблюдение задължително(обездвижен,с инсулт,инфаркт,деменция или др.тежка диагноза,със системи,инжекции,катетри и т.нат),и ако няма др.роднини и сте единствен или сте баща/майка на малко дете(работещ),защото отнякъде трябва да идва тоя доход,а роднината ви се нуждае от непрекъснат и специализиран лекарски контрол и грижи,нямате друг избор..някъде медицински лица теябва да положат адекватна грижа за болния,дори това е най-хуманно и медицински издържано,защото нито сте медицинска сестра,нито ще знаете как да сложите инжекции или животоспасяващи мерки..така че не съдете прибързано,защото явно живота ви е пощадил от такава безпътица и всеки иска да предостави възможно най-добрите лекарски грижи..Друг е въпросът мястото и ролята на държавата ТУК къде е и че масово такива частни хосписи яко смучат и се гаврят с човека,опрял до тях.Тук е мястото на държавата да ги разследва и контролира,дето я НЯМА!!!

Отговори
5 0
Точно така,управителката на хосписа още при подписване на договора те

Точно така,управителката на хосписа още при подписване на договора те

02.11.2022 | 10:22

Задължава в случай на см’ърт на роднинското лице при тях,да използваш конкретната траурна агенция.Яки кинти и комисионни дърпа от тях,редовни”клиенти”им осигурява.Първо си лапа голямата такса за престой,после в случай на смъ’рт-кинтите от агенцията.Като им се попълнят леглата и няма място и набързо си “отиват” роднините-пациенти..текучество да има!!Свежа пара!!

Отговори
13 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?