Следвайте ни

Пловдивчанка написа разказ за легендарен брой на "Марица"

viber icon

Пловдивчанката Таня Димова спечели конкурса за разказ, есе или снимка посветени на вестник „Марица” и на реката, която минава през Пловдив.

Нейната творба „Първият печатар” описва пристигането на Ориент Експрес на гара Пловдив на 5 септември 1885 година. Дамите и господата слизат да се разтъпчат на перона, а пред тях застава вестникарче с току що отпечатания брой на „Марица”.

„И никой не осъзнава, че това е неговият последен брой! И че този брой ще изчезне завинаги и сега не може да се намери никъде”, разказа Таня Димова. Тя признава, че е направила голямо проучване за да пише за този легендарен брой, който излиза под номер 745. 

Таня Димова е инженер и се е занимавал с дълги години с графичен дизайн и предпечатна подготовка.

За „Първият печатар” тя получи от Главния редактор на "Марица" Руси Чернев като награда куверт за вечеря за двама в ресторант „Torro Grande”, бутилка бяло вино и книга от Евгений Тодоров. 

Инж. Димова участва в конкурси от години и е носител на 3 награди досега. През 2001 година пише за конкурса „София есе” към Външно министерство. Той е на тема „Електронната демокрация през 2017”.

И творбата й е класирана сред първите 20. „Тогава казваха, че българинът не можел да гласува с машини. Аз попитах: Как индийците могат, а ние няма да можем!”, разказва Таня Димова.  

„Умишлено избягвам да чета много, за да си запазя моите думи и моя изказ. Ако мога да измисля нещо с моята глава – да е с нея”, казва инж. Димова.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?