Следвайте ни

Пловдивчанинът Крикор Сренц: Помогнахме на бежанци от Нагорни Карабах

viber icon

Току-що се връщам от Армения, където три седмици помагах като доброволец на бежанци от Нагорни Карабах, Арцах на арменски. Чувствам се удовлетворен - изпълних важна мисия. Това разказа за „Марица” юристът Крикор Сренц - един от най-опитните водолази в Пловдив и председател на прочутия клуб за подводно дело „Нептун”, който често се включва в благотворителни каузи. 

Още с избухването на конфликта в размирния кавказки регион, Сренц  организира кампания за набиране на помощи, в която се включват десетки негови приятели и познати.

Пловдивчанинът занася лично дарените спални чували, одеяла, лекарства в Армения. С дългогодишни приятели сформират екип, който обикаля местата с настанени хора, прогонени от домовете си в Нагорни Карабах заради сраженията между силите на Ереван и Баку. Изготвят списък на неотложните нужни на хората и със събраните в Пловдив средства купуват храна, памперси за децата и други неща от първа необходимост.

Основно Сренц и приятелите му помагали на група бежанци, сред които стотина деца, настанени в хотели и къщи за гости в град Севан на  брега на едноименното езеро, най-голямото в Кавказкия регион. Дори доставили огромна радост на децата с разходка по красивото езеро.    

Това е първата хуманитарна мисия в извънредна ситуация на Сренц в Армения. Ходил е там много пъти, но в мирно време - на туристически и водолазни мисии.

Надява се след края на пандемията да замине с по-голям пловдивски екип за конфликтната зона, за да помогне на още хора, пострадали от военните действия. 

Арменците приеха толкова рязко негативно  подписаното споразумение  за прекратяване на огъня, защото то пряко застрашава в голяма степен територията на Арцах - предвижда на Азербайджан да бъдат предоставени големи зони, населени с компактно арменско население, обяснява Сренц.  Постигнатите договорености практически лишават хората, избягали в Армения от конфликта.

На дипломатическо ниво въпросът най-вероятно ще бъде преразгледан, смята пловдивчанинът.

Мотив за подобно развитие е фактът, че в  мирното споразумение, сключено преди дни между Русия, Азербайджан и Армения, не участват  Франция и САЩ, съпредседатели на  Минската група, създадена за трайно разрешаване  на конфликта в Нагорни Карабах. Без Париж и Вашингтон конфликтът не може да получи трайно решение.

При това предложеното преди дни решение за спиране на огъня не включва  изключително важен въпрос - бъдещия статут на Арцах като самостоятелен субект на международното право.  

Ако нещата останат по начина, по който бяха поставени преди дни, това е бомба със закъснител и е  въпрос на време конфликтът да избухне отново. Това е причината за голямо недоволство в Армения, убеден е Крикор Сренц.    

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?