71
Следвайте ни

Пловдивчанинът, живял сред скорпиони и варани, издаде уникален атлас СНИМКИ

viber icon

                                                                                  

Директорът на Природонаучния музей д-р Огнян Тодоров написа първата в света книга за безгръбначни животни с 1741 илюстрации 

 

Директорът на Природонаучния музей д-р Огнян Тодоров отпечата първия „Атлас на безгръбначните животни” в света. Луксозната книга се продава за 97 лева и е пусната в пробен тираж от 100 бройки. Само вчера са продадени над 20 атласа. Книгата е без аналог и съдържа 1741 цветни илюстрации на представените организми. 1164 от тях са на автора и са правени в продължение на 20 години. Другите снимки е откупил. На една от тях е показан дъждовен червей от Австралия, който е голям и дебел колкото български смок. Авторските снимки на д-р Тодоров са правени по време на експедициите му на различни континенти. Преди две години прекара повече от месец сред най-големите скорпиони, стоножки и варани в малайзийската част на остров Борнео.

„Най-после успях да издам това мое творение. Над 20 години целенасочено снимам безгръбначните за този атлас. В този вид атласът е без аналог в света”, казва д-р Тодоров. Ботаникът има много научни публикации, но това е първата му книга. Сега събира материали и за втори атлас, който ще е посветен на световната херпетофауна - земноводни и влечуги. Подобно издание също не се е появявало никога у нас. За него вече е събрал много авторски снимки.

В атласа за безгръбначните има подробна информация за всички типове и класове, а често и разреди, семейства и видове, от световната безгръбначна фауна, както и любопитни факти от категория "Най-най". Показани са най-големите, най-отровните и най-красивите животни. 

Има уникални снимки като многоножки, различни видове червеи и насекоми. На много снимки са показани невероятните шарки на най-опасните и най-отровни паяци. Описанието в текста на атласа включва численост, разпространение, местообитание, размножаване, морфологични и анатомични особености. Представени са както обикновени и често срещани видове, така и редки и странни.

Атласът е 510 страници във формат А4. Отпечатан е в луксозно изпълнение. „Смятам да го преведа и на английски и така да го предложим за продажба в чужбина”, каза за „Марица” директорът на Природонаучния музей. Идеята за този атлас възниква преди време и е провокирана от "Атлас по зоология. Безгръбначни животни" от 1994-та с автор проф. Павел Ангелов.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?