Пловдивчанин търси скрижалите на Мойсей под Бунарджика

Уникални богатства били погребани край Бачково и Белинташ

Пловдив, петият по древност град в света, може да се превърне в една от най-големите туристически атракции, безспорен фаворит за Европейска столица на културата през 2019 г. Това може да стане реалност, ако бъде открит за широката ублика тракийският дворец на хълма Бунарджика, където е живял великият владетел Филип Македонски. Сензационните твърдения са на доц. Ангел Калинов, дългогодишен председател на пловдивския Духовен център Гея, бивш преподавател по генетика във ВСИ. Десетилетия от живота си доц. Калинов, наричан с право от приятели пловдивският Индиана Джоунс, е посветил на издирването на съкровища.Градът ни е не само един от най-древните в света, но и един от тези, които крият най-много тайни богатства, убеден е изследователят Ангел Калинов. Възможно е в специална зала в двореца на Бунарджика да се пазят легендарните скрижалите на Мойсей, както и короната, мечът и жезълът на Александър Македонски, цитира Калинов стари манускрипти.
Твърденията за подземни съкровища не са голословни,  контрира съмненията ни доц. Калинов. Той разполага с ръкописи и стари карти - на хайдути, изследователи, историци, включително от Ватикана, в които съкровищата са изброени и описани. Мечтата на доц.Калинов е те да бъдат показани на хората, а светът да разбере какви богатства крие земята ни. Изследва от години района на Пловдив и околностите с приятели радиестезисти, чиито уреди веднага откриват наличието на метал. (Радиестезията е способност на хората да откриват подземни води, рудни находища, метали, вредни излъчвания, да правят енергийна медицинска диагностика на хора и животни ­ бел.ред.)


Самият Калинов не се разделя с махалото си от планински кристал. Има цяла колекция махала, които му помагат не само в търсенето на съкровища, скрити под земята, но и за верни предсказания, включително в сферата на политиката.
Александър Македонски е бил влюбен в родния Пловдив. Живял е в двореца на Бунарджика, където е идвал да го обучава великият учен Аристотел. Палатът се намирал на стотина метра под земята недалече от ресторант “Голям Бунарджик”. Куполът бил до руините на бившата дискотека “Дружба”. Била запазена дори фасадата - до черквата недалече от Търговската гимназия.


Дворецът имал няколко входа. Централният бил на 3 метра дълбочина, до тенис кортовете. Там и днес може да се влезе директно - ако знаеш откъде. Махаш един камък и се спускаш с въже, разказва Калинов.


Дворецът бил захранван с минерална вода от Родопите. Всички зали били облицовани с мрамор, богато осветени с абажури, инкрустирани със скъпоценни камъни. С асансьор туристи безпроблемно ще влизат в двореца, мечтае доцентът. През тунела малкият Александър слизал да тренира на Римския стадион. На една от скалите на Сахаттепе, встрани от кулата, доц. Калинов е открил и заснел инициалите АМ - Александър Македонски.


Много пъти съм предлагал да предоставя точни данни, настоявал съм да се проучат подземните богатства на Пловдив. Но досега никой от управляващите не се е осмелил да се нагърби с тежката задача, възмущава се Калинов.
По данни на пловдивския Индиана Джоунс всички тепета на Пловдив са свързани с катакомби - мрежа от тунели, които ревниво пазели от векове големите тайни на Трихълмието. Под Стария град имало скрити съкровища, сред които златна тракийска колесница. Натискаш подвижна стена и влизаш в тунела, обяснява Калинов. В едно от разклоненията около Понеделник пазара били скрити съкровища, пред които Панагюрското бледнеело, цитира Калинов свои познати - опитни радиестезисти.


През 20-те години френски археолози влезли с куче в подземията под Стария град, но така и не излезли. Явно чужденците така и не стигнали до съкровищата, пазени от хитроумни механизми и съоръжения, включително подвижни стени и ями капани.


Небеттепе е било главна крепост на траките. На Джендемтепе, най-високото, е имало селище. Главният вожд на траките бил погребан горе на върха.


Там имало светилище, където са правени жертвоприношения. Седем тунела от различни страни водят към светилището. И до днес била запазена голяма сграда, скрита под земята в центъра на тепето.
Тунелите под Пловдив, известни от древногръцки документи, не са проучени. За това, че са свързани в обща система, свидетелстват доста случки. Калинов цитира една от тях - преди години дете изчезнало в района на Джендема и се появило около село Първенец.


Разклонение на тунелите имало и към Марково, където била лятната резиденция на Александър Македонски. В нея, според древногръцки източници, били скрити съкровищата, донесени от персийските походи на великия военачалник. Имало писания и знаци, сочещи къде са скрити богатствата на Александър, сред които и безценни книги, спасени от изгорялата Александрийска библиотека.


Под Марково има голям тунел, който продължава към Стара планина, минава и през Дунава при Арчар. В югоизточна посока от Марково тунелът продължавал под Странджа. Тунелът е запазен, стоял съм над него. Един от входовете е край параклиса “Свети Димитър” в района на Асенова крепост - махнахме няколко камъка и отдолу изби топла пара. Вероятно от топлата минерална вода, която тече там. Голям тунел е, поне 7 метра широк, използвали са го и хаудите от Куклен, уверява ни Калинов.


Един от тунелите излизал в пещерите на резервата Червената скала над Бачково. Имало и връзка към Бачковския манастир, издигнат на мястото на древно тракийско светилище. За района на Бачково Калинов разполага с хайдушко описание на “входа към 61-ия тунел”, както и на съкровищата долу. Там било персийското злато. Знам точно къде е, защото белязаният камък е в мен, вкъщи е, разказва Калинов. Входът бил близо до манастира.
Археолози влизали в тунела през отвор до манастирската черква. Въздухът долу обаче бил много лош и учените били принудени да излязат. Много интересно е описанието на хайдутите на съкровищата, обяснява Калинов. Преди да бъде построен манастирът, Бачково е било светилище. Било е нещо и като съкровищница - хайдутите я открили и започнали да слагат там и своята плячка. И сега съкровищата си стоят там, близо до манастира, твърди Калинов. Той е готов да покаже входа на археолозите. Съкровища били скрити и в района на бившия метох на Бачковския манастир, където отсядал будителят Паисий Хилендарски. Част от материалите, писани от Паисий, дори са скрити в отбивка от големия тунел, който минава оттам. Който се осмели да влезе, ще ги намери, обяснява пловдивчанинът. Входът бил близо до гробовете на монасите, живели в манастира.


Уникалната подземна мрежа включвала и района на прочутото тракийско светилище Белинташ. Предполага се,
че там са скрити най-големите съкровища на Александър, включително златната колесница, подарена на светилището от военачалника, смята доц. Калинов.


Интересно е, че тунелът под Белинташ бил на стотина метра дълбочина, колкото и този на Бунарджика. Според сензационната теория на доц. Калинов такъв грандиозен подземен строеж би могла да осъществи само развитата цивилизация на атлантите. Тук, на Белинташ, по трасето на билния път, е главното светилище, смята доцентът. Тунелите излизали на билния път в Родопите. Като пълководец Александър Македонски влизал направо от билния път до светилище в тунела, около Тополовския проход. Подарил колесницата, с която се движел. И до днес тя се намира там, под Белинташ, заедно с много други съкровища.


Край Белинташ, в местността Седемте дерета, край гроба на Емин ага и Дереклиевата пещера, били скрити най-големите съкровища на България - там по време на турското робство хайдутите са криели ограбеното.
Има и други пълни със съкровища тунели.


150 хайдушки торби със сребро и много торби със злато има край манастира Света Петка край родопското село Мулдава. Галериите от римско време и съкровищата в тях били описани в стари текстове. Там имало и ясни знаци, сочещи пътя към съкровищата, разкрива още доц.Калинов.


Как е създадена тази внушителна дори за днешните представи мрежа от подземни тунели? Вероятно са използвали лазерната технология на изчезналите жители на древната, но високоразвита Атлантида, е версията на пловдивския Индиана Джоунс.


България е богата на подземни съкровища, при това достатъчно подробно описани. Просто трябва да се вложат средства, за да бъдат извадени, категоричен е генетикът.


Как хората да повярват на твърденията за невероятните подземни съкровища? На скептиците, каквито са повечето българи, те със сигурност звучат като сценарий за приключенски филм. А и със сигурност за подобни изследвания, при това с неясен резултат, са нужни огромни средства. Кой е меценатът, който би рискувал да вложи толкова пари в подобен проект, граничещ с авантюра?


През годините бизнесмени ентусиасти са се амбицирали да превърнат подземията на Пловдив в туристическа атракция. На думи обещанията са щедри, когато дойде време да се действа, да се дадат пари, ентусиазмът се изпарява, обяснява доц. Калинов. Най-старият град на Европа, перлата в сърцето на Тракия, със сигурност заслужава да бъде разкрит
в целия му блясък.


Все още обаче се чака меценат, решен да разкрие скритите под земята съкровища. Засега историята звучи като красива приказка. Но и Шлиман, откривателят на Троя, е минал през етапа на недоверие и присмех. Но с упоритост и хъс преборил всички спънки и измъкнал богатствата от земните прегръдки. Защо един ден и приказката за богатствата в сърцето на Тракия да не се окаже реалност?!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Илко Юруков sekvoia@gmail.com

Илко Юруков [email protected]

12.06.2013 | 11:34

В думите на човека има много истина. Аз съм от Смолян и съм чувал за легенди,за тунели свързващи Беломорието с Родопите, Пловдив и Дунава. Има разклонения и на запад. Тунелите са на голяма дъбочина , широки са и незнайно как вентилирани. Последно преди години някъде бяха намерили вход в селата покрай Смолян и доста хора избягаха в Гърция. Говори се, че всички стари духовни центрове имат тунели, намирани са във всички континенти. На Белинташ освен каменната забележителност, има легенди за изчезнали хора, пристъпили каменното плато. Там чух за 30 секунди силно свистене на циркулиращ въздух от процепите в скалите. Водача тогава каза да побързаме, надвечер е било опасно там, неизвестни сили шетали по скалите.

Отговори
0 0
argo

argo

09.06.2013 | 11:44

Prismivate sen no polovinata ne6ta sa verni.\nNo prido6lite ot selata ne znaqt za starite gradski legendi.\nSmeite se selqci.\nPitaite nqkoi roden i izrasnal v stariq grad.\nV vsqka legenda ima zrance istina.

Отговори
0 0
Хи хи

Хи хи

08.06.2013 | 18:24

Така е като лекарствата са скъпи и хората не могат да си ги купуват!

Отговори
0 0
ххх

ххх

08.06.2013 | 18:19

Въпросният господин е доказателство само на дено нещо - трайните мутации в пловдивския ген. Такава комплексарщина, необосновано самочувствие и претенции рядко се срещат по света. Градът спокойно може да смени девиза си с ДРЕВЕН И СМЕШЕН!!!!

Отговори
0 0
история

история

08.06.2013 | 16:01

Младият Александър е живял в град Филипи ,който се намира в Беломорска Тракия ,а не във филипополис.

Отговори
0 0
Ванко 2

Ванко 2

08.06.2013 | 15:10

Изкукуригал е човечецът.

Отговори
0 0
Предложение от внука на Мильо

Предложение от внука на Мильо

08.06.2013 | 14:58

Предлагам:\nПърво:Да се създаде фонд \"Пловдивски Индиана Джонс\", който до събере средства с които да се проведът архиологически разкопки и разкрият всички тунели които ще доведът до съкращаване на стотици километри магестрали\nВторо: Да се обяви конкурс за написване на роман от рода \"Код Давинчи\"\nТрето : Да се обяви конкурс за написването на сценарии за многосериен филм с работно заглавие\n\"Потайностите на Пловдивските катакомби\".\nИ последно най активния Пловдивски гражданин в посока на горенаписаното да бъде предложен за Нобелово награда. България и без това си няма нобелист, сега е момента

Отговори
0 0
Ста

Ста

08.06.2013 | 14:27

Тоя човек направо живее в собствените си фантазии. Както и да е лошо няма! ;)

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?