Следвайте ни

Пловдивчанин си купи 12 стари волги, за да сглоби една

Производителите махнали еленчето от капака на легендарната "Газ-21", защото наранявало като меч

viber icon

На 15 юли 1970 година от конвейeрите в Горки (сега Нижни Новгород) слиза последната „Волга Газ-21”. Това е моделът, който стана знаков в паметта на три поколения българи. Руският президент Владимир Путин реставрира своя волга от третата серия на „Газ-21” и я подари на автомузея в Москва. Председателят на сдружение Пловдивски автомобилен клуб „Ретро” Дончо Дончев ще завърши до месец този легендарен автомобил. И той е от третата серия.

Навремето инж. Дончев купил 21 стари волги - една след друга. „В чест на номера на модела! Смятах да ги възстанови всичките за автомузея в Пловдив, но лека-полека те си отидоха. Сега ми останаха само около 10”, разказва той. Тази, която реставрира, е от третата производствена серия, която спира да се прави на 15 юли 1970 година. Автоманиаците я наричат „китови мустаци” заради хромираната радиаторна решетка.

В модела липсва прочутото литнало еленче на предния капак. „Първите две серии са имали еленче. Оказало се, че при леки катастрофи, когато само леко бутнеш пешеходец, еленчето е като меч. Имало е случаи на хора с пробити черепи от него. Затова еленчето изчезва при третата серия”, обяснява инж. Дончев.

Когато през 1956 година се появил,

този автомобил бил "върхът на сладоледа".

Така поне твърди инж. Дончев. Припомня, че по същото време се появява уникалният "Ситроен ID". „Волгата от 1956-а е с автоматична скоростна кутия. Моята е трета серия „21-М” и няма такава. Много са приказките, че е била изкопирана от някакъв форд (става въпрос за "Форд Мейнлайн" от 1954-та). И да, има такова нещо, не е било едно към едно”, казва инженерът. Убеден е, че с тази волга Съветският съюз е постигнал нещо, което можем да оценим едва сега от позицията на времето.

Имало е две версии за легендарната волга - една за износ, а друга за вътрешния пазар. Експортната има много повече хромирани лайстни отстрани и хромирани ленти около прозорците. Волгата за вътрешния пазар е доста по-постничка.

 „В момента това е автомобилна рядкост. Има хора, които мечтаят да възстановят модела. Но

трябва да се спазва принципът на шотландското уиски

- да се реставрира без компромис, за да се получи качествен продукт”, смята  Дончев. Целта е, като бъде готов, да е по-добър от такъв, какъвто е бил като нов. Оказва се, че части за волгата има в изобилие. Пускат ги украински и руски фирми. „Намерих приятели в Русия, които ми ги купуват по-евтино”, добавя инженерът. Смята да възстанови колата в оригиналния <210> цвят - млечнобял. В момента тя се боядисва в ателието на сина му Димо Дончев. Двигателят се ремонтира при майстор в Димитровград.

Да се кара тази кола, е удоволствие

- като седнеш, и виждаш вдигнатия <210> капак. Навремето пускаха вицове за това. Защо била вдигната волгата? Защото търси бензиностанция да зареди. А тя не гори много. Сегашните джипове горят много повече, казва инженерът. Разходът на гориво за легендарната кола е 10 литра на 100 километра. При регулировка на карбуратора можел да падне до 9,5 литра.

Не мисли да пипа салона на колата, защото е напълно запазен. Единствената екстра, която ще е нова, е климатикът. Получил автомобила от семейния приятел Георги Чоргов. „Той е купил автомобила като нов и цял живот го е пазил в гараж. Затова е в отлично състояние”, разказва Дончо Дончев.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Да, изкопирана е от Форд по стара руска традиция

Да, изкопирана е от Форд по стара руска традиция

09.08.2020 | 08:25

И не е едно към едно, както и Запорожецът, първо копие на Фиат 600, после на НСУ. Изкопирали са ги докъдето са им стигнали силите. Волгата обаче почти точно. Старали са се, защото това беше колата на началниците.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?