Пловдивчанин събрал над 1500 стари рецепти за 2 години

Най-старата гозба е от 1934г.

Пловдивчанин събрал над 1500 стари рецепти за 2 години. В своята колекция с отбрани и изпробвани ястия на предците ни 32-годишният Димитър Шопов има гозби от цяла България. Всички те са писани ръчно или ксерокопирани от тефтери и тетрадки. Причината – нашенецът иска да запази съкровищницата на българската кухня по автентичен начин.

Най-старата рецепта, до която е успял да се добере, е за супа и е от 1934. Приготвянето й е лесно – за него за нужни само зелев сок, шепа ориз и едно яйце. Любимата кулинарна гозба на Димитър Шопов пък е за бяло сладко. Рецептата обаче иска да запази за себе си.

„Пробвал съм събраните рецепти и всяка сама по себе си е уникална. Страната ни е богата на вкусни и питателни ястия и трябва да запазим спомена за тях и за идните поколения. За съжаление, обаче рецептите, които използваме в ежедневието ни все повече са повлияни от модерните риалити формати за клулинария“, коментира Шопов.

По думите му и вкусът едно време е бил друг. Причината е, че по-рядко българите са прибягвали до ГМО продукти. „В забързаното ежедневие не всеки ще потърси производител на зарзават, от който да си закупи вкусни и ароматни зеленчуци например“, допълва Шопов.

Събирането на стари готварски ястия от тефтери за Димитър Шопов започнало като на шега – в опит да спаси рецептите на негова приятелка, чийто тефтер бил разкъсан.  Афинитетът към кулинарията му обаче се е зародил още в ранните му години, когато баба му го е учила да слага подправки и да реже на ситно.

Именно тя му е подарила първия червен стар рецептурник за обществено хранене. Сега събира рецептите по модерен начин – получава ги на имейла си [email protected]. След това обаче ги приписва ръчно.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?