Следвайте ни

Пловдивчанин приши ръка в САЩ

Сандра Бълок проговори на български заради издателя Светлозар Момчилов

viber icon

Д-р Георги Лазаров е по-прочут като ортопед в САЩ, отколкото в родния Пловдив. Работил дълги години в Националния център по хирургия на ръката към световноизвестния университет “Дж. Хопкинс”. През 1960-те основава първата клиника по хирургия на ръката към Медицинския факултет. Не е член на БКП и властите спъват развитието му, замразяват научните му трудове  за трансплантация на костите на ръката.

Със съпругата му емигрират в САЩ през 1971 г., където кариерата му тръгва стремглаво нагоре. Прочутият проф. Раймонд Къртис го приема в екипа си в  университета  “Дж. Хопкинс” в Балтимор. Така българският лекар, заедно с д-р Къртис, става един от основателите на Националния институт по хирургия на ръката в САЩ.

Бил един от първите лекари в света,  реплантирали напълно отрязани пръсти на ръката - докторът е присадил над сто.  Болните идвали в спешната хирургия, като носели отрязаните си пръсти в кутия с лед. Д-р Лазаров е и един от първите хирурзи в САЩ, а може би и в света, който е накарал да “оживее” отрязана над лакътя ръка. Благодарение на него жената с “присадената” ръка не само я ползва, но и работи с нея.  

В последните години д-р Лазаров се е посветил на благотворителна дейност чрез St. George Foundation в САЩ и фондация “Свети Георги Победоносец” в България. За българската колония в Балтимор и Вашингтон той е един от хората, направили най-много за разпространяването на българската култура отвъд океана.

За съгражданите си в родния си град Пловдив д-р Лазаров е човекът, спонсорирал изграждането на паметниците на гениалния художник Цанко Лавренов, както и на емблематичните образи на пловдивската бохема - Сашо Сладура, убит в лагера в Ловеч,  и градския любимец Мильо.

За благотворителната му дейност и за заслугите му за прославата на България по света д-р Лазаров е обявен за почетен гражданин на Пловдив, награден е със Златна лаврова клонка от нашето външно министерство през 2011 г.

Друг заклет пловдивчанин - Атанас Вълев, превърна родния си град в американска сензация с чудесното мляко „Тримона”, негова запазена марка. С екологичния продукт с българска закваска агроинженерът, който живее от 1991 г. отвъд океана, стигна до финала на популярния конкурс на тв водещата Марта Стюард Аmerikan made, като пребори 3000 кандидати от цяла Америка.

Вълев шашнал американците със своя продукт, който представлява органично кисело мляко с неповторимата закваска лактобацилус булгарикус. Когато тръгнал за Америка, Вълев взел китарата си, а в куфара с багажа пъхнал и два буркана българско кисело мляко. Те се оказали решаващи за бизнеса му. Всяко лято Наско забива със старите приятели в Пловдив - навремето фен на групата им „Дилижанс” бил дори  роклегендата Георги Минчев.

Лили Паслиева има български и американски дипломи - по педагогика, психология, журналистика. Преподавала е в пловдивски училища, преди да замине със семейството си за  САЩ.  През 2005 г. Лили основава и оглавява Българския учебен център "Знание”, създава Първото светско българското училище "Родна реч" и Българското училище "Родолюбие" в Чикаго.

Твърди, че на моменти забравя, че е в Америка, тъй като във Ветровития град, смятан неофициално за четвърти български град, живеят близо 200 000 нашенци. В родния град на президента Обама има 5 български църкви, 9 български училища, 4 български вестника, Генерално консулство, 6 български ресторанта, многобройни магазини с българска храна, по която американците са луди.

Светлозар Момчилов е собственик и издател на излизащия в Чикаго 72-страничен илюстрован седмичник „България Сега“ -  най-големия български вестник в Северна Америка, както и на българоезичното „B67 RADIO“ и на луксозния годишен Бизнес справочник - The Bulgarian Connection. 

Момчилов е завършил с отличие Английската гимназия в Пловдив и международни икономически отношения в Москва. В Чикаго живее от 1998 г. Работи в TCF Bank, Midamerica Bank. Светозар Момчилов е патрон на Фестивала „Български дни в Чикаго - есен 2011”, както и съосновател на футболен клуб Ботев Чикаго.

За 10 г. „България Сега“ се е утвърдил като център, който спомага за опазването на българския дух и култура не само сред огромната чикагска общност, но и сред всички българи в САЩ.

През 2013 г. вестникът дори влезе  във филм на Холивуд - заснет е в  хитовата комедия на “20th Century Fox” “Нежна полиция” (“The Heat”), в който звездата Сандра Бълок изговаря на български думите: “Искаш ли да влезеш в затвора?”. Това е поредно доказателство за яркото присъствие на българската колония в Америка, категоричен е Момчилов. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?