Следвайте ни

Пловдивчанин превърна в приказка старинна къща в центъра

27-годишният артист Стоян Стойнов ремонтира старинната сграда, за да стане калканът галерия на открито

27-годишният артист Стоян Стойнов сам пое инициативата за ремонта на старинна къща в идеалния център на Пловдив, за да даде поле за изява на талантливи творци, които иначе трудно биха получили подкрепа за изкуството си. Това е част от проекта на младия талант „Enjoy the colors”, който цели да превърне града ни в по-цветно и по-приятно място за живеене.

Стойнов има дълга и романтична история с пловдивските стени и графитите по тях. Още в гимназията  започва да изготвя и реализира арт идеи, които да вдъхнат нов живот, цвят и облик на сивеещата и урбанизирана градска среда.

През 2013 г. той стартира „Enjoy the colors”, като преобразява огромната стена на ъгъла на улиците „Железарска“ и „Алцеко“ в квартал Капана и я превръща в произведение на изкуството. Днес сградата е позната като „калкана с колибритата“.

„Колибритата са любими на пловдивчани, а има и много туристи, които си правят снимки с тях. Искаше ми се да направя нещо подобно на друга стена, за да стане центърът на града ни по-цветен и приятен. Търсих нещо ново, което да устои на времето. Затова се спрях на калкана, който се намира на улица „Патриарх Евтимий“, точно до археологическия подлез, в посока Главната“, разказа Стойнов. Той подчерта, че инициативата е изцяло негова и не е обвързана с „Европейска столица на културата“.

Преди година и половина  почукал на вратата на прилежащата сграда. Намерил собствениците на имота, които се оказали разбрани хора, отворени към идеи. Младият артист представил проекта си и получил зелена светлина. „Като цяло подобни стени най-често се обезобразяват с билбордове. На това място имаше реклама на фалирала банка. Тя беше на платно, което се беше скъсало на половина и се вееше от вятъра. Имаше грозни графити и беше доста занемарено“, обясни Стойнов. Артистът се наел да оправи фасадата на къщата, а после да превърне калкана в нова и интерактивна арт локация.

Така се задействала процедура по възстановяване на къщата, която попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност. „Тъй като е част от този ансамбъл, за да се запази духа и визията на центъра, трябваше сградата да се възстанови в първоначалния  облик. Процедурата е доста комплексна - отне ми една година само придвижването на документацията в Пловдив и София. Беше изготвен план за реставрацията от архитект, а след това наета и фирма, която да извърши самия ремонт“, разказа младият артист. Така година и половина след началото сградата била възстановена, а калканът - готов за изяви.

„Спомням си преди време, дори да имах добри идеи, реализацията се оказваше много трудна. Ако си никой, дори да имаш потенциал да направиш нещо красиво и оригинално, просто не ти обръщат внимание. През последните години съм имал шанса да работя по проектите си и реших, че искам да върна жеста и да дам възможност на всеки млад артист, който има добра идея - да я реализира тук, чрез „Enjoy the colors”.

Според автора, това не бива да бъде просто изрисувана стена, а ново място за изкуство. Галерия на открито, където произведенията да се сменят периодично, а минувачите да бъдат по-ангажирани с изкуството и да имат възможност да участват - чрез снимки, игри или популяризиране на дадена кауза.

„Очаква се първият арт проект да бъде на стената в началото на 2019 г. "На малкия билборд, който е долу вляво, ще разпечатваме винил, който да разказва какво е направено и с каква цел, да дава повече информация за артиста, каузата и т.н., за да може хората, които се интересуват, да прочетат спокойно“, разкри Стойнов.

Проектът ще набляга на изображения, рисунки, интеракции, артистични каузи и конкретни послания, но Стойнов иска да излезе от тази рамка. Затова е възможно и поставяне на фотоси или осъществяване на 3D мапинг. Всичко ще се води по идеите на младите пловдивски артисти. „Идеята ми е да е разнообразно, да се дава поле за изява на различни хора, които творят в различни сфери. Така ще бъде интересно и за минувачите. Локацията е такава, че ежедневно минават хиляди хора“, каза Стойнов.

Екип от професионални фотографи и монтажисти ще превръща работата на творците в атрактивно видео за всеки нов проект, което ще бъде качвано в социалните мрежи, за да могат да го видят всички, дори извън рамките на града. Там ще бъде и апликационната форма за желаещите да творят върху калкана.

Вече  се набират идеи за проектите, с които ще се стартира новата инициатива на „Enjoy the colors”. Те ще бъдат реализирани от Стойнов, който ще даде начален тласък на новото арт пространство. След това ще започне и реализацията на произведения на млади хора, които имат идеи и потенциал. Всеки творец вече може да се свърже с екипа чрез контактната форма, Facebook или Instagram.

“В последните години Пловдив става икономически център и започва да привлича страшно много хора заради работата, която се предлага. Идеята не е да се превърнем в индустриален и сив град. Имаме честта и късмета да притежаваме това културно наследство и артистичност. Предвид, че им се дава абсолютно зелена светлина да се развиват, можем съвсем спокойно да достигнем челните позиции в тези сфери, дори на международно ниво“, твърди Стойнов.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?