Следвайте ни

Пловдивчанин предаде 7 кг лекарства в акцията за събиране на опасни отпадъци ВИДЕО

viber icon

Отговорни пловдивчани се включиха в акцията за събиране на опасни отпадъци с впечатляващ принос, като някои донесоха по 7 кг лекарства с изтекъл срок на годност. Според Гергана Василева, която е главен експерт в дирекция „Екология и управление на отпадъците“ и приема опасните отпадъци в мобилния пункт, осигурен от Общината, към средата на работния ден участие са взели около 20 души, които предават най-вече стари медикаменти. Прави впечатление, че голяма част от тях живеят в близост до локацията на пункта. 

Всички включили се предоставят имената си и адреса, на който живеят. Донесените продукти се теглят и се вписват в регистър, за да има яснота за събраните количества. 

Илко Ненев се включва за първи път в акцията за събиране на опасни отпадъци и носи 3 живачни термометри. Разбрал е за кампанията от медиите. Казва, че това са опасни неща и затова предпочита да ги изхвърли в специално предназначен за това пункт. 

Мобилният пункт е на разположение до 16 ч. на булевард „Шести септември“ и се намира на паркинга зад „Т Маркет“ (бившия ресторант „Стадиона“). Приемат се живачни термометри и уреди, съдържащи живак (с изключение на луминесцентни лампи), лакове и бояджийски материали, домакински препарати, мастила и замърсени опаковки – опаковки, съдържащи опасни вещества, пестициди, маслени филтри, спирачни течности и антифриз, както и непотребни фармацевтични продукти - лекарства с изтекъл срок на годност. Гергана Василева уточнява, че пунктът не събира масла и батерии. Последните могат да се предават в повечето големи супермаркети в страната. 

Гергана Василева уточнява, че е важно да предаваме подобни продукти само в определените за тези цели места, тъй като в противен случай застрашаваме здравето си и замърсяваме околната среда. 

Кампанията се провежда за осма поредна година, като по впечатленията на експертите интересът е нараснал. Според Гергана Василева това се дължи на факта, че хората вече знаят за инициативата. За предишни години тя си спомня, че са се включвали около 30 души за целия ден. Миналата година хората са идвали с маски, но тази обстановката е по-спокойна, казва още експертът. Пунктът се намира на открито и разполага с дезинфектант, което успокоява хората. 

Това е единствената кампания за събиране на опасни отпадъци с мобилна станция тази година, тъй като пловдивчани имат възможността да използват за същите цели целогодишно площадката на ОП „Чистота“. 

След като са събрани, отпадъците се транспортират и опаковат. Накрая те подлежат на обезвреждане, което се извършва по специален начин в Германия. Извозването се случва веднъж в годината, но при запълнен капацитет на площадката би могло да се организира и по-често, обяснява Гергана Василева. 

Снимки: Наташа Манева

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?