49

Пловдивчанин моли омбудсмана да му остъклят терасата

Общественият посредник Борислав Стаматов: Настоявам за строги мерки срещу шум от мотори и прах от строителите

 

Пловдивчанин, който живее на ул. „Крайречна“, се оплакал на омбудсмана, че през зимата в жилището му е много студено, работи на минимална работна заплата и няма средства да се отоплява. Затова поискал да му се остъкли терасата или да му се дадат пари той сам да си я остъкли.

Това е един от 137-те сигнала, по които екипът на  обществения посредник на Пловдив инж. Борислав Стаматов е работил през първите шест месеца от годината. Препоръката на омбудсмана към местната власт е да развие по-голяма кампания гражданите да санират жилищата си, като се възползват от държавните предложения.

Най-много сигнали  се отнасят за трудовоправни въпроси и мудността на административното обслужване,

а най-малко - за сметосъбирането и чистота.

Помощ от омбудсмана  за документи, свързани с брак и възможност да плащат данък сгради и такса смет, са потърсили граждани, които живеят в чужбина - Испания, САЩ, Кралство Бутан. За пореден път е повдигнат въпрос за премахването на паметника „Альоша“. „Вземането на подобно решение  няма как да зависи само от Общинския съвет - Пловдив, тъй като ще бъдат нарушени няколко международни резолюции, конвенции, харти. Всичко е в ръцете на Министерския съвет и Министерството на културата“, счита Стаматов и предполага, че тази тема ще бъде поставяна и в бъдеще предвид новата геополитическа обстановка.

Отново

преобладават сигнали, свързани със зелената система.

Повечето оплаквания са за високи дървета, които при вятър удрят в  в стрехите и покривите, както и за опасни и изсъхнали клони. Изпълнението на заповеди за премахване на изсъхнали дървета  и оформяне на короните се бави във времето, констатира омбудсманът.

За пореден път се поставя още един проблем -

слабото налягане  на водата в жилищните сгради

в  кв. „Остромила“. Препръката е Община Пловдив да вземе нужните мерки. Доста са сигналите на пловдивчани, потърпевши от некоректното поведение на служители на мобилни оператори при сключване и прекратяване на договори. „Гражданите трябва да бъдат безкрайно внимателни, особено от третата възраст, когато подписват договор“, съветва омбудсманът.

Силният шум от трафика и най-вече от моторите е още един проблем, който вълнува пловдивчани. „Шумът е денонощен и е особено дразнещ през нощните часове. Полицията съобщава, че е обявила война на водачите  на шумни мотори, но засега няма никакъв резултат“, отбелязва Стаматов. И подчертава, че шумът се вдига нарочно със специално преправяни ауспуси, а моторите се движат с много голяма скорост, нарушавайки Закона за движение по пътищата. Хората се оплакват още от шум и прах от строителни обекти.  

Недостиг на места за паркиране в Синя зона

- за това алармират в сигналите си хора с увреждания. Местата за инвалиди са недостатъчни и често те се заемат от хора, които по някакъв начин са си изкарали фалшиви стикери, затова трябва да има  повече проверки, препоръчва омбудсманът.

От страна на институцията е внесено предложение до Общинския съвет за промяна на чл. 26, т. 6 от Наредбата за реда и условията за пътуване с градски транспорт в Пловдив. Повод за това е сигналът на пловдивчанка, който касае  деца, навършили 7 години, но лишени от правото на преференциално пътуване, защото  все още не са тръгнали в първи клас, а посещават детска градина. Според омбудсмана  в тази категория попадат 3000-3600 деца, чиито родители са ощетени от този пропуск в наредбата. Предложението е да се разреши на всички деца да пътуват безплатно, дори и тези, които са навършили седемгодишна възраст, до записването им в първи клас.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Паметник

Паметник

18.07.2022 | 15:25

За паметника все се повдига въпрос и това е че той е в Пловдив, ако е другаде едвали някой ще се занимава с това, погледнете на колко места останаха улиците със старите имена, Георги Димитров, девети септември, ами град Димитровград, абе хора дайте да си оправим града че се е вмирисъл целия, че и дрги куп неща, и да не подражаваме на някои, за да ставаме известни с евтена конфекция.

Отговори
1 0
Анализатор

Анализатор

18.07.2022 | 12:08

Полицията МНОГО ДОБРЕ знае за проблема с *тихите мотори*,но си прави оглушки от мързел!Масово се карат мотори с преправени *гърнета*,които вдигат шум!

Отговори
5 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?