Следвайте ни

Пловдивчанин изгоря със 7 бона заради баш майстор

Пловдивчанин изгоря с над 5 бона, след като нае строител без договор. Спас Монев твърди, че е дал 7000 лева на Марин Теодосиев за отливане на основи в наследствения му имот, където мъжът планира да направи сервиз. Баш майсторът обаче отбил номера с няколко кубика бетон и арматура и се покрил. Според Монев свършената работа и вложените материали са за не повече от 1500 лева. Теодосиев контрира, че е свършил почти всичко, което му е поръчано, и остава съвсем малко работа. Имал обаче друг обект и е готов да компенсира Монев с 1500 лева.

Историята започнала, след като Монев решил да си построи сервиз върху наследствен терен на Карловско шосе 181. По проект обектът трябва да се изгради на площ от 100 кв. м. „Понеже не можех да си позволя да го изградя целия наведнъж, реших да започна на части. Повечето фирми обаче искат да строят върху по-големи терени. Случайно намерих Марин Теодосиев и го наех да ми извърши строителната дейност“, обяснява Монев. По думите му майсторът трябвало да завърши обекта до кота нула -полагане на основите с железа и арматура, изграждане на колони и бетониране на основата. Това обаче така и не се е случило.

„Давах му парите на траншове - за желязо, за бетон, за труд. След като взе последната сума, се покри. Според мен свършеното е с нулево качество, а стойността му не е за повече от 1500 лв. Аз съм му дал 7000 лв. Най-много да са положени 7 куб. бетон и желязо за 1000 лв. 7 куб. бетон се равняват на 700-800 лв. Освен това майсторът си тръгна под претекст, че имал по-голям обект в Раковски. За мен той е един измамник“, казва Монев.

Опонентът му обаче има друга версия за случилото се. По думите му той е извършил всичко, за което са се договорили. „Още в началото му казах, че не мога да му извърша отгоре шлайфането и бетоните, както иска. Поставил съм му цялата армировка, той е извършил няколко промени на първоначалния проект. Възложи и допълнителна работа, която също съм свършил. ВиК ми е заложил допълнително, която също съм направил. Канализацията му е прихваната. Освен това аз съм получил
6000 лв“, обяснява Марин Теодосиев. Потърпевшият обаче е категоричен, че тази допълнителна работа не е на същия обект и е заплатена допълнително, като
стойността й била 1200 лв.

Днес теренът, върху който трябва да бъде положен шлайфаният бетон, е заграден с арматура и бетон, а по средата са избуяли плевели. Забелязват се и арматури, които стърчат от земята.

Решение на проблема майсторът вижда, като обезщети Спас Монев с 1500 лв. Пловдивчанинът обаче отказва, защото смята, че извършените строителни дейности са далеч по-малко от 5500 лв. Подписан договор за строителството на обекта няма. И двамата твърдят, че другият не е искал да бъде подписван контракт.

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?