Следвайте ни

Пловдивчани заринаха тротоарите с боклуци след летните ремонти СНИМКИ

viber icon

През цялото лято и особено през последните дни се наблюдава масово изхвърляне на стара покъщнина по улиците и тротоарите на Пловдив. Летните ремонти и почиствания са нещо стандартно, но не и изхвърлянето на мебели и техника в блоковите контейнери или до тях.

Според наредбите на Община Пловдив големи строителни отпадъци трябва да се изхвърлят само в специализираните контейнери за строителни отпадъци. За мебелите и техниката пък има две възможности – собствениците им сами да ги извозят до площадката на ОП „Чистота“ или да повикат извозване от адрес, отново организирано от ОП „Чистота“. Всички останали трупания на стара покъщнина в зелени площи или междублокови пространства подлежат на санкции. 

Пред предприятието има специални контейнери за строителни отпадъци от ремонтни дейности в домакинствата, като еднократното количество обаче не може да надвишава 1 куб. м. Въпреки това, проверката ни показва, че масово гражданите предпочитат лесния начин.    

Сред мнозина още битува мнението, че щом си плащат данъците, всичко им е позволено и могат да си хвърлят боклука навсякъде, а „Чистота“ е длъжна да им го чисти. Това не е така! Има съобразени със законите на държавата общински наредби, които всеки гражданин е задължен да спазва. Забранено е да си изхвърлиш стария диван или старото тоалетно казанче в градинката до блока, общината се е погрижила и е осигурила съответните за това места. Нерегламентираното изхвърляне на отпадъци подлежи на санкции – за физически лица глобата е от 500 до 1000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица – от 1400 до 4000 лв.“, коментира директорът на общинското предприятие Николай Георгиев за „Марица“ преди извънредното положение.

Статистиката сочи, че през 2019 година предприятието е събрало приблизително 55 тона разделно събрани отпадъци от домакинствата - с близо 54 на сто подобрение в спрямо 2018-та. 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

БПФ

БПФ

25.08.2020 | 18:48

Обърнете внимание: когато нормалните хора, плащащи данъци и такса смет, си оставят (редно или не) стари мебели до контейнерите, веднага ги заплашват с глоби. В същото време отвратителната хъхрешка напаст, която не плаща абсолютно нищо, си хвърля бoклуците където си поиска из отвратителното си гето, но там за глоби не се говори - нееее !!! Вместо това Чистотата редовно и безропотно им рине мизерията с парите на същите данъкоплатци, които са заплашвани с глоби. Георгиев - ти не си ли чувал, че пред законите всички са равни? Някакви глоби за хъхрещата паплач? А ???

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?