Следвайте ни

Пловдивчани в нета: Общината се изложи на 5 фронта

Пловдивчани обсъждат кои са важните инфраструктурни проекти за града в социалните мрежи. По думите им до това се стигнало след като на сайта на Община Пловдив в секция „Програми и проекти“ изчезнал разделът „Бъдещи проекти“. Освен това нашенците са категорични, че общината се е изложила с реализирането и навременното завършване на редица от планираните програми. Като пример за такъв тип проекти те посочват системата за градска мобилност, умните светофари, зоопарка, парковете в коритото на Марица и пробива Модър-Царевец. „Та сега са я подкарали малко по-скромно откъм гръмки обещания. На сайта им стоят само „Текущи проекти“ и „Реализирани проекти“, обосновава се човекът, които е написал поста.

Липсата на категорията „Бъдещи проекти“ пък кара пловдивчани да разсъждават по въпроса кои са най-важните инфраструктурни проекти, на които трябва да се наблегне. При дискусията за проектите с приоритет се забелязва тезата, че градът има потенциал да се разраства след Смирненски. Затова един от приоритетите трябвало да бъде „вдигането на ЖП линията на бул. Копривщица“.

Сред важните за града неща били и премахването на кръговото при Водната палата, пускане на информационната и електронна билетна система на градския транспорт. Приоритетни трябвало да бъдат и паркингите, велоалеите и околовръстното на града. „Такъв малък град, толкова много автомобили, толкова мръсен въздух няма никъде“, обосновава се един от участниците в дискусията. Идеята за велотранспорта пък среща отпор сред дебатьорите. По думите им трудно човек на 45 години ще се придвижва с колело при 40 градуса.

Други пък са далеч по-прагматични и предпочитат първо да бъде разрешен проблемът с наводняването на града при всеки проливен дъжд. Те посочват още, че е важно „да се научим да асфалтираме“. „В момента 2 км. отсечка не можем да я завършим 3 години. Не ми се вижда адекватно, че като асфалтираме една улица и до няколко месеца зейва кратер“, жалва се пловдивчанин.

Оказва се, че част от хората смятат за излишно реализирането на Модър -Царевец, защото Коматевския възел бил близо.

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?