Следвайте ни

Пловдивчани спасяват планетата с интелигентни кошери СНИМКИ

viber icon

От цял свят ще може да се наблюдава животът на пчелите с вградени камери. Ако те измрат, човечеството няма да просъществува дълго, казва Пепа Павлова

Пчелите са необходими като слънцето и въздуха за планетата. Поне 30% от световните култури и 90% от всички растения се нуждаят от кръстосано опрашване, за да се множат и процъфтяват. А и у нас, и по света именно медоносните пчели са най-важните опрашители. За съжаление, през последните години се наблюдава заплашителна тенденция - така нареченият „синдром на празния кошер“. Учените все още не знаят как да се справят с проблема, нито на какво точно се дължи той. Смятат, че някои от причините са климатичните промени, използването на пестициди или лошото управление на пчелните семейства.

Пепа Павлова и Виктория Станчева

Проект с цел да се намали смъртността при пчелите и да се разгласи колко са важни те за екосистемата стартира „Лайънс клуб - Пловдив Филипополис”.

„Идеята се зароди, след като публикувах една книга с пчелна тематика. Тогава разбрах, че смъртността на медоносната пчела в България вече е над 70%. Всъщност още Айнщайн е казал, че без пчели човечеството ще има само 4 години живот. За жалост, от доста време пчелари и учени алармират, че ако не започнем реално да променяме начина си на живот, проблемът ще стане много сериозен. Аз съм много щастлива, че младото поколение гледа на тези неща по съвсем различен начин - загрижено и реалистично. Мисля, че точно такова сътрудничество с младите ще ни помогне",  разказва Пепа Павлова, президент на клуба.

Идеята е за пръв път в България да се създадат интелигентни  изрисувани  кошери, които да бъдат поставени из Пловдивско като начало.

„Най-интересното, което правим, е, че подготвихме първия интелигентен кошер. Николай Татаров е талантливият пловдичанин, който го  изрисува. Ще поставим  и други кошери на различни места в Пловдив и региона - Скутаре, Марково, Гълъбово. В тях ще има вградени камери и специална техника. Така по електронен път всеки, от всяка точка на света, ще може да наблюдава какво се случва вътре в кошерите. По този начин не само ще е атрактивно за хората, но се надяваме да разберем на какво се дължи така нареченият „синдром на празния кошер“, обяснява тя.

Екипът се надява да събуди изследователския дух на младите. "Много хора си мислят, че нищо не зависи от тях. Всъщност всеки един човек може да допринесе за опазването на природата и да помогне за възстановяването на баланса", споделя Павлова.   

Тя разказа и интересни случки, свързани с най-малките изследователи. По време на представянето на книга за пчелите в село Българево сред възрастните имало и няколко деца. След срещата малчуганите били толкова вдъхновени, че веднага донесли буркани и книжки, за да спасяват пчеличките. "Дори си изготвиха свой проект, по който да действат. Искаха веднага да започнат спасителната акция. Естествено, за тях това е игра, но смятам, че тази позитивна енергия може да се запази. Децата реагират много естествено. Като им кажеш, че има някакъв проблем, и те веднага тръгват и се организират да го решават. Представете си, ако и възрастните действаха и мислеха по същия начин, колко различен щеше да бъде светът, в който  живеем"! 

Виктория Станчева и Анна Алексиева са други членове на клуба, които също се грижат за успешното осъществяване на проекта. 

По идея на Виктория Станчева проектът ще включва книжка за оцветяване и комикс. „В момента основната ни идея е популяризацията на пчелите, това, че има проблеми, както и привличането на младежи. Всъщност тази книжка за оцветяване не е само за деца. Оцветяването действа терапевтично и успокояващо и би била интересна и на възрастни“, допълни Виктория. 

С помощта на Анна Алексиева - бивш президент на клуба, ще развият проекта в Лондон. Тя ще се свърже с директорката на българското училище „Хан Крум“, за да се постави и там изрисуван интелигентен кошер.

В проекта като партньор  ще участва и Лайънс клуб Добрич, където също ще бъдат поставени интелигентни изрисувани кошери.

С подкрепата на Община Пловдив по програма „Пловдив за младите“ и в партньорство с Общинско пчеларско дружество „Акация“ вече е заснета и първата част на късометражен филм, засягащ проблема с пчелите и нуждата от бързо решение. „Предстоят 2-ра и 3-та част, в които ще разкажем за меда, апитерапията и ще направим интервюта с учени и пчелари".

Според нея, най-лесният начин човек да помогне на пчелите е да засади медоносни дървета. Без значение дали в собствения си двор, или някъде навън - с разрешение от Общината: „Има много места в Пловдив, които могат да бъдат залесени. Представете си, че всеки един от нас засади по едно такова дръвче, ще спасим и пчелите, и зелената ни планета", казва Павлова.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?