Следвайте ни

Пловдивчани се редят за глоби пред КАТ СНИМКИ

viber icon

Паркингът на сградата на сектор „Пътна полиция“ започна да се оживява след пандемията. Напред-назад щъкаха пловдивчани, които бяха дошли да се отчетат пред органите на реда и полицаи от пловдивско районно управление, които минавали обучение.

Докато едни се редяха за да регистрират газовите си уредби или да сменят транзитните номера, други подаваха заявления за подмяна на книжките си. Най-голям наплив обаче имаше за плащане на вече наложени глоби. Въпреки това опашките бяха рехави от по 30 души пред всяко от гишетата в пиковите часове.

 „За по-малко от час си смених талона. Беше сравнително бързо. Преди се чакаше повече“, каза Иван Николов. Още по-бързо пък ставаше пререгистрацията на газовите уредби. Хората чакаха чинно наредени на опашката с маски, а служител на КАТ ги викаше поименно в сградата. 

А някои дори се объркаха и чакаха на грешна опашка. Причината е, че има две места, на които човек може да се нареди за глоба. Едното е само за връчен акт или фиш, а другото за електронен акт със снимка. 

„Първо чаках за друго гише, но като влязох, ми казаха да дойда отстрани на сградата, където се издават шофьорски книжки. Яд ме е, че пак ще трябва да чакам“, обясни Марин.  Така получаването на електронен акт и подаването на заявление за книжка или получаване на пластика става на Вход Изток – гише 3. 

Макар организацията пред гише 3 да беше стройна, там се чакаше повече, отколкото за регистрация на газова или смяна на транзитните номера. На всеки 5 минути служител излизаше пред сградата и питаше кой е за подаване на документи за шофьорска книжка и кой - за актове. На тези, който им предстоеше да заявят искане за свидетелство за управление на МПС, се раздаваха заявления. Целта беше те да бъдат попълнени още отвън и минаването да става по-бързо. 

А при чакащите положението беше малко по-различно. Докато в началото се бяха наредили на две различни опашки, то накрая се смесиха и минаването ставаше хаотично. Постоянно се чуваха питания кой е последен за акт или за книжка. Така в нетърпението си да минат по-бързо и разчитайки на липсата на ясно установен ред някои се опитаха да шмекеруват и да прередят другите. 

„Дойдох да си платя акт от магистралата, за който знам, че със сигурност съм сниман. На пътя между Пловдив и Стара Загора в участъка с ограничение от 90 км/ч карах със 121 км. Не е нормално на скоростен път да имаш ограничение като за второкласен“, каза пловдивчанин. Така за превишение на скоростта от 31 км той ще трябва да плати 300 лв., като ако плати през следващите две седмици ще има намаление от глобата и ще трябва да се бръкне в джоба само с 210 лв. Отивайки на гишето обаче пловдивчанинът останал неприятно изненадан. Имал още една глоба – за шофиране с изтекла застраховка в размер на 250 лв. В този случай шофьорът не може да ползва намаление дори и да заплати веднага. 

Повечето глобени, които чакаха имаха за плащане по-малки суми. Масово актовете им бяха за по 20 лв. „Дойдох да си извадя златен талон, защото нямам нарушения, а те ми искат такса 3,50 лв. – не разбирам защо трябва да се плаща“, възмути се пловдивчанин. 

На гишето за връчени вече актове пък се оказа, че има редовен посетител. 26-годишният Георги вече имал 2 за шум и 2 за това, че не си е носел документите. „Като ми поискат документите ако мисля, че нарушението е по-сериозно казвам, че съм карал колата на майка ми и там съм си оставил документите“, разказва Георги. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?