Следвайте ни

Пловдивчани се караха над 3 часа за заема от 113 милиона лева ВИДЕО

viber icon

Над 3 часа и половина общинари, граждани и съсловни организации дебатираха дали е рентабилно общината да тегли заем за 113 501 750 лева и кои проекти да бъдат реализирани. При пълна зала започна общественото обсъждане точно в 17:30, като част от гражданите се отказаха да чакат ред за изказването си и си тръгнаха преди края на дебатите. Тезите се въртяха основно около исканията за референдум по темата, частична подкрепа за заема от граждани и нови предложения.

Кметът Здравко Димитров беше довел цял десант общинари, които да защитят позицията на местната власт за необходимостта от поемането на нов дълг. В залата беше и Иван Тотев, който вече е член на ИК на ГЕРБ, но той така и не взе думата.

Обсъждането показа как политическите сили в общинския съвет биха гласували в зала по точката за кредита. Вероятно идеята ще бъде подкрепена от  “Съюз за Пловдив”, “Кауза Пловдив”. Районните кметове, заявиха, че са за поемането на дългосрочен дълг с цел развитие на града. Те обаче подчертаха, че някои проекти трябва да отпаднат за сметка на други.

Кметът на  район “Западен” Димитър Колев, например, поиска чрез заема да се изгради пътната връзка между  кварталите Коматево и Прослав. Освен това той настоя и за облагородяването на 650 дка в периферията на парк “Отдих и култура”. Георги Стаменов, който ръководи район "Централен", пък предложи да се заделят пари за социализация на  тепетата. Искането си аргументира с това, че те са емблемата на града.

В същото време граждани  скочиха срещу местните политици, че са превзели трибуната. „Това не е пресконференция на ГЕРБ, още не е дошла предизборната кампания“, заяви Любомир Чакъров. Други пък предложиха да бъде проведен местен референдум дали е необходимо да се изтегли толкова голям заем. Позицията на общината е, че за тази цел са необходими големи финансови средства.

Чу се и идеята проектът за  кино „Космос“  да бъде включен в заема за 113 501 750 лева. Зам.-кметът по културата Пламен Панов обясни, че предстои да бъде подписан договор за проектиране, тъй като още при предишната администрация е проведен конкурс, но има проблем с авторските права. Едва след това ще се преценя дали кино "Космос" да бъде финансиран по Оперативна програма или чрез заема.

Според други проекта за моста на Марица трябва да се преработи. Намериха се и противници за разширяването на бул. Марица север, защото се притесняват, че ще се увеличи трафика и ще бъде отнета част от зелената площ.

Голяма част от гражданите бяха категорични, че проблемите с трафика не трябва да се решават само чрез инфраструктура, но и чрез предлагането на добра транспортна схема. Те припомниха за проваления транспортен проект.

„Идеята на тези проекти е да извадим движението на Пловдив от центъра. Ако дойде кола от Асеновград и трябва да отиде до Карлово, ще мине през центъра. Това замърсява въздуха, изнервя водачите, губим си времето. Решението са външен и вътрешен ринг“, категоричен е Здравко Димитров. А дебатът за бъдещия кредит се плъзна по повърхността и се прехвърли и към мандата на Иван Тотев и недоволството на хората от управлението му.

„В Пловдив се прави безумие след безумие, краде се, лъже се. Парите, които идват от ЕС се разпределят между фирмите на познати“, с тези думи Чонев обясни как изглеждат двата мандата на бившия кмет в неговите очи.

Общинският съветник Слави Георгиев обобщи, че това не е обществено обсъждане, а правене на кратки резюмета. По думите му липсва конкретика какви са габаритите на улиците, които ще се ремонтират, какво включват точно проектите им, както и ценообразуването.

По време на дебатите стана ясно, че ако Пловдив изтегли заем, то той ще е при годишна лихва между 0,3 – 0,6%. Кредитът от 113 млн. лв. ще се връща в срок от 20 години.  

В инвестиционния проект за обектите, за които ще бъде използван заемът, са включени 11 строителни обекта на обща стойност 103,6 млн. лева и инвестиции в двете общински предприятия „Чистота” и „Градини и паркове”, предимно в техника, за 9,9 милиона.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Стоичков

Стоичков

13.05.2021 | 10:38

Няма лошо да се тегли заем,ама не разбрахме кога във времето ще се изпълняват тези проекти.Защото ще се прави пробив на централна гара,ремонт на бул.Христо Ботев,ремонт на Кукленско шосе,ремонт на Даме Груев,околовръстното има още един етап,абе кмете от къде ще минава трафика при толкова заявени ремонти.

Отговори
1 2
Мошеници с мошеници

Мошеници с мошеници

13.05.2021 | 07:28

Зико помляхте го тоя град от заеми.пък после,като марсол ще се изсхлузите.,като си вземете комисионните и уредите ваши фирми.Кажи ми какво НАПРАВИХТЕ със заема на Тотев.Вашите зулуми ще ги плащат внуците и правнуци,а вие яко ще блажите.

Отговори
13 2
Бай Баце

Бай Баце

13.05.2021 | 04:59

Сганта пак ви прави номера под носа с ВАШИТЕ пари, а вие ми стоите и ми пишете коментари тука. Няма оправия - няма и да има.

Отговори
9 4
Путин

Путин

12.05.2021 | 21:53

НИКАВИ ЗАЕМИ !!!

Отговори
17 4
Пловдивчанин

Пловдивчанин

12.05.2021 | 21:44

Взехте да въртите задника, Марица, нещо

Отговори
19 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?