49
Следвайте ни

Пловдивчани се жалват на омбудсмана от наркомани, топки и токчета

viber icon

Пловдивчани са известни със своята гражданска бдителност, особено когато трябва да натопят съседа - правомерно или не. А - не дай си Боже, някой да се опита да ги прецака и те да замълчат - това е мисия невъзможна. И всичко това си личи и от подадените сигнали до градския омбудсман Борислав Стаматов. От тях става ясно, че най-важни за гражданите на Пловдив са тяхната сигурност и решаване на въпроса с шума. 

Прекомерната социална ангажираност на гражданите понякога води до странни или дори куриозни сигнали.  Така екипът на омбудсмана констатирал липсващо наводнение в блок. Друга пловдивчанка пък се оплакала от задушлива миризма, която според нея идва от лаборатория за дрога, намираща  се на етажа над нейния апартамент. Същият сигнал гражданката подавала и до полицията и прокуратурата, но констатации за наличието на наркотици така и не били намерени. 

Понякога пък се налагало омбудсманът да помага на притеснени граждани заради битов шум от местене на мебели на високи токчета. Според съседа Борислав Стаматов трябвало да направи забележка на дамата да битува по-тихо. За негово огромно съжаление, от администрацията на обществения посредник го уведомили, че нямат такива правомощия. Оказва се, че нашенците са особено чувствителни и раздразнителни към всякакъв вид шум. Доказателство за това са и неколкократните жалби срещу квартални спортни площадки и детските игри.

Най-дразнещ бил звукът от тупкането на топка в земята, както и ударите на топката по огражденията на площадката. Непоносимост пловдивчани имат и към скейтборд рампите. Другият нетърпим за гражданите шум бил този на сметосъбиращите камиони. А когато извозването на боклука било редуцирано - хората започнали да се оплакват от преливащи контейнери. 

Не са рядкост и случаите, в които омбудсманът е поставен в парадоксални ситуации - нарушител на закона да търси закрила. Така собственик на ателие, което неправомерно се използва за жилищни нужди, поискал съдействие партидата  му за ток да бъде променена на такава с битови параметри. Без изненада към най-честите сигнали се нареждат и тези за лошата инфраструктура на града, множеството дупки по тротоарите, улиците и по алеите на междублоковите пространства. 

Наред с обичайните сигнали, пандемията от COVID-19 роди и нови. Сред интересните случаи е жалба срещу наличието на законен лекарски кабинет в жилищна сграда. Живеещите в района се страхували, че външните лица, които посещават кабинета, могат да донесат вируса на COVID-19. Затова те поискали от омбудсмана да забрани функционирането на кабинета. Пенсионери пък се оплакали от дискриминация, защото нямали право на избор на ваксина, биели им само АстраЗенека.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Много е

Много е

27.09.2021 | 17:00

Подигравателна тази публикация!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?