Следвайте ни

Пловдивчани сами си отмениха извънредното положение СНИМКИ

Главната почерня от народ, не се спазват ограниченията да не се ползват пейки и катерушки по парковете

viber icon

Пловдивчани си „отмениха“ сами извънредното положение, още преди да е дошъл 13 май. Съботният ден с температури, които достигнаха 25 градуса под тепетата, оживи Главната улица като във всеки слънчев уикенд, до който не е и припарвал COVID-19.

 В отворените за разходки и спорт паркове, но не и за сядане по пейките и ползване на катерушките, предупредителните ленти бяха разкъсани, хлапета се качиха на люлките, майки и цели семейства насядаха отстрани.

Заведенията по центъра работят приблизително по изискванията -  с маси само отвън, които са раздалечени, а сервитьорите носят кафетата с маски и ръкавици. Насядалите в нарушение по Копчетата пред общината обаче не съблюдават дори разстоянието помежду си.

Един в друг са хората и по кръглите пейки, които опасват дърветата отсреща.

Мария и София седнаха тъкмо там да починат и да съберат слънце в съботния ден. И  сложиха чантите помежду си –хем да направят преграда, хем да ги държат на разстояние една от друга. Дружките от Кючука не са се виждали два месеца, откакто започнаха препоръките да си седят у дома.

Ние не сме от рисковата група, ние сме момичета на 73 години, пошегува се София. Въпреки младия дух, слушала ген. Мутафчийски и изпълнявала с военна дисциплина. Приказки с приятелки – само по телефона. Тоя месец на бързо изговорих 2000 минути, смее се жената.

Тази сутрин с приятелката й се наговорили най-сетне да си направят „дълга екскурзия“ – от Събота пазара и Халите в Кючука  чак до Главната.

Да, ама сме загубили тренинг от стоене вкъщи, оплакаха се жените. Изморили се, краката почнали да наболяват. Седнали в Цар-Симеоновата градина, но гард на „Общинска охрана“ вежливо им припомнил, че не е позволено. 

Обездвижихме се по къщите, аз от 8 март не съм излизала по-далече от магазина, обясни Мария. Синът  й е лекар, а внукът – ученик на 15 г. Даже с тях не се е виждала.

София пък е с оперирана става и бастун. Откакто намалила движението, се върнала назад във възстановяването.

За съботното си пътешествие до центъра двете мушнали по една маска в дамските чанти. „В парка в Кючука катерушките са пълни с деца. Тук пък не пускат по пейките“, объркаха се жените. Чакат 13 май с надежда за точни указания какво да се прави, че сега вече не е ясно кое от ограниченията е паднало, пък и тези, които не са, не се спазват твърде.

„Благодарим за режима и да пратите много поздрави на ген. Мутафчийски. Да е жив и здрав – хубав мъж, пък и умен“, заръча София, потегляйки пак надолу по Стъргалото. 

А там я пресрещнаха тумби от младежи, семейства, хлапета с тротинетки, балони и сладолед. 

Тръгналите на шопинг чакат на малки опашки пред магазините, съблюдавайки разстояние от метър-два помежду си.

Майки качиха децата на люлките в парка срещу храма „Св. Петка“. В междублоковите пространства в кв. „Изгрев“ освен хлапета по пързалките, има и младежи на фитнеса на открито.

Разкъсани са лентите по всички пейки на главната алея в подножието на Бунарджика и почти няма свободни.

Край Марица обаче местата за сядане все още са опасани в предпазните ленти.

Много пловдивчани избраха за съботната разходка и Гребната база.

Снимки на Елица Кандева и Атанас Кънев

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

МАНИПУЛАЦИЯ на вестник Марица

МАНИПУЛАЦИЯ на вестник Марица

11.05.2020 | 17:44

Отново манипулативна статия. Всички снимки са така направени, че да се създава усещане за събиране на тълпи! Ако се погледне реално хората не са толкова близко и в общи линии, спазват прилична дистанция и си носят маските когато трябва. Само и само да си продават жълтият сайт, публикуват псевдо новини и шашкат хората! Това не им е за първи път и общо взето е тактика на всички пловдивски медии. За съжаление това не журналистика а клюкарстване! Жълтурковци.

Отговори
5 1
Будния

Будния

10.05.2020 | 21:26

Браво на Пловдив

Отговори
4 1
Вълку

Вълку

10.05.2020 | 14:42

Ка можи такува нящу, тц, тц, тц... Жа ми излазът на циентъръ, пу, дъ иба и дубитак, фмиесту да си драпът макарити на селу ут страх, олиии, ми аку ся нъ зъръзът!?

Отговори
5 3
Вурст

Вурст

10.05.2020 | 10:54

Върнете КПП-тата! Върнете ставката 5000 лв. глоба за нарушаване на противоепидемиологичните мерки!

Отговори
9 19
Истината

Истината

11.05.2020 | 07:16

Мадурко стой си у вас, никой не те задължава да излизаш.

Отговори
6 1
no coment

no coment

10.05.2020 | 08:47

ТУКА НЯМА ПЛОВДИВЧАНИ! ТОВА СА ГРАЖДАНИТЕ В КАВИЧКИ.А ИНАЧЕ ПРЕЗИДЕНТА ОРЕВА СВЕТА КАК НАРОДА ЩЕ УМИРА ОТ ГЛАД И ВИЗПАРИЧИЕ.БЕДНИ ЛИ .ЗАВЕДЕНИЯТА ПЪЛНИ, Градът се напълни с коли .Нали видяхме колко катастрофи станаха само за няколко дена. Сега ще наваксаме всичко пропуснато.

Отговори
10 10
Велика България

Велика България

10.05.2020 | 08:28

Мутафчийски е преди всичко военен а не лекар, защото един лекар не може да сее паника сред населението. Стига сте го божотворявали. Една пионка на Борисов - тъпия.

Отговори
35 14
До васко депресирания. Авторката е известна актриса

До васко депресирания. Авторката е известна актриса

09.05.2020 | 23:18

Преди няколко дена на майка ми (89 години) и става лошо, много ниско кръвно (110/40). Жената, която се грижи за нея, се притеснява и вика Бърза помощ, обажда се и на брат ми, който, Слава Богу, е наблизо и веднага отива при майка ми. Идва лекар, установява ниското кръвно, “ назначава” да се дава кока кола и солен айрян. Решава обаче и да измери температурата, съобщава 38 градуса, преслушва гърдите и заключава, че майка ми е със затруднено дишане (такива оплаквания досега не е имала) и ще е добре да я вземат в болницата и да я сложат за малко на апаратно дишане, но и добавя, че ще я запишат като болна от коронавирус. На въпроса на брат ми – как така, без тест, без доказателство, лекарката отговаря: Така се прави!!! Брат ми, разбира се, не допуска това да се случи. Малко по- късно майка ми се оправя, няма температура, вече няколко дена след този случай се чувства добре. Мисля само затова, какво би се случило ако брат ми не беше там. Майка ми щеше да е поредната бройка от статистиката БОЛНИ от коронавирус? Щеше да е в болница, нас нямаше да ни допуснат при нея (тя сама е безпомощна, защото има деменция) и… подтискам въображението си. Как вече да вярвам на данните, които се съобщават всеки ден? Знам колко им е трудно на лекарите, но Моля Ви, това не трябва да се прави!!! Моля Ви!!! Рени Врангова

Отговори
32 10
Циркаджийка

Циркаджийка

10.05.2020 | 10:51

Я вземете се засрамете, когато пишете глупости. То бива бива, ама вече се оляхте в лъжите си! Само остана да кажете, че имате антена на 5джи на покрива и че от чешмата ви тече вода, която гори! Санитарят им бил "казал" че пишат случая коронавирус, я вземете се гръмнете бе смешници.

Отговори
8 7
тези

тези

09.05.2020 | 22:04

по снимките са представителна част на МАЛОУМНИЦИТЕ! Непременно на Главната детенцето трябва да си кара тротинетката, непременно на Главната трябва да се яде тъпия сладолед...........СЕЛЯНИ, ЩО НЕ СИ ХОДИТЕ НА СЕЛО, А!?!?

Отговори
37 20
Петьо

Петьо

09.05.2020 | 20:06

Покажете заведенията как спазват..

Отговори
25 6
я пак

я пак

09.05.2020 | 20:03

И в Африка ви се смеят вече зомбирани нинжи! Президентът на Танзания Джон Магуфили надхитри лъжата!(ВИДЕО БГ СУБТИТРИ) https://thebulgariantimes.com/%d0%9f%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%a2%d0%b0%d0%bd%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%94%d0%b6%d0%be%d0%bd-%d0%9c%d0%b0%d0%b3%d1%83%d1%84%d0%b8%d0%bb/

Отговори
20 16

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?