Следвайте ни

Пловдивчани събраха 10 тона капачки за час

След рециклирането им парите ще са за кувьози

viber icon

Близо 10 тона капачки събраха само за един час пловдивчани в кампанията „Капачки за бъдеще“. А акцията на паркинга на магазин МЕТРО в ж. к. „Тракия“ продължава и в момента – до 13 ч. След рециклирането средствата отиват за кувьози в общински болници.

Семейство Пецанови пристигна с пет 11-литрови бутилки от минерална вода, пълни с капачки. Четирите събрал 1. Б клас от НУ „Петко Р. Славейков“, където Милена е начална учителка. Петата е домашният принос на 5-годишния й син Дани. Бутилките стоят в класната стая и децата знаят, че каузата е добра, каза учителката.

Пълна с капачки количка за пазаруване тикаше и Божидара Гутова от Устина, която е ученичка в Националната търговска гимназия. С нея са и съмишленици от родното й място, които се ангажирали да транспортират и предадат събраните капачки, след като Общината поставила в центъра сърце за събиране на суровината за рециклиране.

 „Участвам, за да помогна. Много е трудно за родители, на които им се роди недоносено бебе“, обясни Божидара.

Увличат се все повече хора и акцията този път е по-силна от септемврийската, каза Владимир Стефанов, който координира кампанията в Пловдив. В днешния ден тя се провежда в общо 16 български градове. „Зелените“ хора в Пловдив, които споделят идеята за отговорно потребление и взаимопомощ, дойде да подкрепи и създателят на инициативата Лазар Радков, който днес е и рожденик.

„Не съм очаквал толкова хора да се приобщят, когато започнах през 2017 г. Тогава си мислех да се съберем няколко приятели от спортния клуб. Пуснах събитие във Фейсбук и, когато влязох след 2 дни, вече имаше 400 000 последователи“, разказа той. Тогава в София за 3 часа се събрали 8,5 тона. А Владимир Стефанов подел кампанията под тепетата и в първата акция успял да добави към общото количество в страната още тон и половина.

„Просто е. Отваряш бутилка и слагаш капачката в джоба, вместо да я изхвърлиш. Не изисква усилие и е малко. Но малкото се натрупва и става много. Събирайки капачки, хората започват да си дават сметка колко много пластмаса използват. 77% от участниците в нашата кампания споделят, че са намалили това потребление, а 89 на сто – че са започнали да рециклират“, каза Лазар Радков.

От началото на инициативата преди 3 г. са рециклирани над 260 тона капачки и са подменени старите кувьози в 22 общински болници. „Най-младият“ измежду „пенсионираните“ апарати бил от 1989 г. До момента кувьозите са помогнали на стотици недоносени бебета.

По време на кризата с коронавирус инициативата „Капачки за бъдеще“ е дарила и медицинска апаратура в 10 болници, тя също е за родилни и детски отделения.

 

Снимки: Елица Кандева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?