Следвайте ни

Пловдивчани посрещнаха новия кмет ОБЗОР ВИДЕО СНИМКИ

С питка, сол и мед, както повелява традицията, бе посрещната новата власт на входа на Община Пловдив. Пред сградата на "Стефан Стамболов" 1 се бяха събрали стотици граждани, които с нетърпение чакаха пристигането на новия кмет Здравко Димитров и районните кметове на града под тепетата. Заедно с тях в кметската сграда дойдоха и председателят на Общинския съвет Александър Държиков, който бе избран с мнозинство от 37 гласа, общинските съветници и областният управител Дани Каназирева. Те бяха приветствани с бурни аплодисменти от гражданите, а служителите от администрацията посрещнаха новия кмет с питка, сол и мед. 

Митрополит Николай пък поръси със светена вода, събралите се пред сградата. След като се качи в кабинета на кмета, владиката освети стаята, от която Димитров ще управлява втория по големина град в страната през следващите четири години. С това се целеше изгонване на злите духове. 

„Здрави, биволски нерви“ – това пожела бившият кмет Иван Тотев, след като връчи символичен ключ от Община Пловдив на Здравко Димитров. „Благодаря за приемствеността. Пловдив е един и Пловдив е над всички ни. Трябва да се ръководим от това при нашите действия. Всичко трябва да бъде в полза на гражданите и на града“, заяви Димитров. 

Встъпването в длъжност на новата власт обаче не започна с предаването на ключа, а с първата сесия на съветниците. Точно в 10 часа Здравко Димитров и 51-те избрани за старейшини се заклеха на официална церемония да служат на града и пловдивчани. Областният управител Дани Каназирева, назначена миналата седмица на поста от премиера Бойко Борисов, закле новата власт на Пловдив в зала Съединение на Историческия музей. Залата се оказа тясна, за да побере всички желаещи да присъстват. Докато едни бяха прави, то други останаха пред сградата на музея. 

"Предстои ви да оправдаете доверието и вота, който спечелихте, да бъдете тези, които с работата и действията си ще продължат добрите инициативи, ще съхранят дългогодишните традиции в местното самоуправление и развитие на общината, ще реализирате нови и още по-мащабни проекти. Пловдив винаги е бил различен – пазете духа и неговата многовековна история, но чертайте и нови хоризонти за настоящите и бъдещите поколения", призова Дарина Тодорова, която е председател на изборната  комисия в Пловдив. Тодорова връчи удостоверението за избран кмет за Пловдив на  Здравко Димитров. Развълнуван новият градоначалник пък вдигна ръце и отправи въздушна целувка към публиката. 

По време на първото заседание на местния парламент за този мандат бе избран и председателят на Общинския съвет. С 37 гласа за Александър Държиков, който беше зам.-кмет с ресор култура, надви опонента си за съветник номер едно д-р Веселка Христамян. Държиков ще ръководи старейшините до 2023 година, когато са следващите местни избори.

Временната комисия за избор на председател на Общинския съвет бе съставена от  Стефан Делев от ГЕРБ, инж. Гергана Стоянова от Съюз за Пловдив, Тодор Стоилов от БСП, Димчо Петров от НФСБ/ВМРО, Едуард Серафян от Кауза Пловдив, Йордан Иванов от Демократична България и Дончо Киров от Земеделски съюз "Александър Стамболийски". 

За първи път встъпването в длъжност на новата власт бе благославена от митрополит Николай. Той отслужи молебен за успех на новоизбрания кмет Здравко Димитров, кметовете на райони и общинските съветници.

"Господи, дай им мъдрост, сръчност и умения, за да ръководят правилно града. С божията помощ на добър час", помоли се пловдивският митрополит за новата власт. Дядо Николай подари на кмета Здравко Димитров икона  на Исус Христос, като му пожела Спасителят да бди над него. 

След приключване на молебена Здравко Димитров беше изпратен до сградата на на общината на пл. "Стефан Стамболов" 1  с литийно ществие от митрополитския храм „Св. Марина“. 

 

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?