Следвайте ни

Пловдивчани подават сигнали срещу шефа през смартфона

viber icon

Стотици сигнали срещу некоректни работодатели в страната са подадени през мобилното приложение на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ). Пловдивчани също попадат в графата на жалещите се от шефа. Сигналите са подадени по време на извънредното положение. Преди 13 март 2020г. нямаше нито една жалба от града под тепетата. От тях става ясно, че най-честите нарушения на пловдивските работодатели са укриване на част от възнаграждението или неплащането му. 

Служител в Мпласт твърди, че работодателят го ощетява от парите за пенсия. Работникът бил осигуряван на минималната работна заплата. Останалата част от възнаграждението се давало в плик. Съкратен готвач също се жалва, че фирмата, в която се е трудил му дължи общо 720 лв. „На 13.04 затвориха ресторанта без да ми платят. На 01.04 ме съкратиха по чл. 71 без да ми бъде заплатено нищо“, казва работникът. 

Най-много негативни практики в мобилното приложение са посочени в областта на търговията и услугите. В пъти по-малко са жалбите за сектор промишленост. 

Всички получени сигнали към синдиката са препратени към компетентните институции, уточняват от КНСБ. Така те са попаднали в администрациите на Главна инспекция по труда, Национална агенция за приходите и Комисия за защита на потребителите. 

Освен подаването на жалби в настоящата сложна ситуация на пазара на труда VOX KNSВ  дава възможност на работниците да задават и въпроси, свързани с трудовите и осигурителните им права. 

VOX KNSB може да бъде свалена безплатно от магазините за мобилни приложения. Апликацията е част от информационната кампанията на КНСБ "Сивото убива". Тя има за цел да повиши обществената осведоменост и да насърчи гражданското участие в процесите и политиките за ограничаване и превенция на недекларираната заетост в България.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?