4232

Пловдивчани почетоха равноапостолните братя Кирил и Методий

 

Деня на Светите братя Кирил и Методий събра десетки миряните  в храма „Св. св. Кирил и Методий“.

Пред изнесената икона на равноапостолите вярващите търпеливо чакаха, за да се поклонят пред делотоделото им.  

След Празничната литургия  Пловдивският митрополит Николай поздрави миряните с празника и Възкресението на спасителя, а точно в 10 часа вратите на храма се отвариха. Между изнесените хоругви владиката и свещениците поведоха  миряните и официалните лица към пл. “ 11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“. 

Пред събралото се множество Пловдивският владика се обърна към всички с думите:

„За празника на светите равноапостолни братя Кирил и Методий е говорено, говори се и ще се говори много. И всякога ще бъде недостатъчно, защото не може да се постави в ракма епохалното им и велико дело. Дело, което преминава границите на вековете…“ В словото си дядо Николай подчерта, че . всеки път този празник свети по-светло и дарява с по-голяма сила и надежда.

Свещениците отслужиха Благодарствен молебен  затова, че нашият народ не е оставен да живее в мрака на невежеството.

„Този ден е определен да бъде празник на всички учащи, на всички преподаватели, учители и възпитатели, на всички духовници, защото никога не трябва да забравяме, че българското училище е рожба на православната вяра и на творците на духовна култура“, каза още владиката. След изпълнението на „На многая лета“  той пожела на всички труженици на знанието да водят народа ни към светли бъднини.  след което свещениците извършиха празничен водосвет благополучие и мир.  

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?