Следвайте ни

Пловдивчани обсадиха магазините, полицаи внасят ред ВИДЕО СНИМКИ

viber icon

Уикендът преди Коледа изправи на нокти пловдивчани, които все още не са напазарували за предстоящите празници, заради ангажиментите през делничните дни. Стотици се втурнаха на лов за подаръци, храни и алкохол. Магазините бързо се препълниха, заради ограничения капацитет от клиенти, които могат да допускат, а пред тях се извиха опашки. „За едни бонбони няма да чакам“, възкликна жена преди да се върне обратно в колата си.

Освен празнично настроение пазаруването преди Коледа може да предизвика и стрес не само заради висенето по опашки, но и заради препълнените паркинги. Затова някои от пазаруващите в града предвидливо се бяха отказали от автомобила си, а други разчитаха на късмета си. „Беше трудно, с един господин се надпреварвахме за паркомясто и аз паркирах на бързо“, каза Светлана Неделина, която беше отишла да напазарува в един от големите супермаркети в Пловдив. 

Повечето хора си тръгваха от там с месо, плодове, вино и дребни коледни украси. Струпвания от повече хора без необходимата дистанция се образуваха на щандовете за плодове и зеленчуци, видя репортер на „Марица“.

Други проблемни зони обаче нямаше. Причината вероятно е засиленото полицейско присъствие вътре в магазините след множеството нарушения през предходните седмици. При наплив се отваряха нови каси, така че до големи опашки за плащане не се стигна. Количките пред големите вериги обаче почти бяха свършили по обед. Някои от семействата взимаха по две наведнъж. 

Най-сериозен наплив за покупки както и през предходните две седмици имаше пред най-големия магазин за играчки до Пловдив „Джъмбо“, който е един от малкото работещи подобни магазини. Причината е, че повечето се намират в големите търговски обекти и молове и попаднаха под ударите на министерската заповед за затварянето им с цел ограничаване на заразата. За малко „Джъмбо“ да затвори врати след като изтекоха кадри, от които се виждаше, че магазинът се пръска по шевовете и не се спазват никакви мерки.

Така и този уикенд стотици се наредиха пред него, въоръжени с празни колички и в очакване да бъдат пуснати вътре. Полицаите обаче зорко следяха дали се спазва дистанцията на опашката и носят ли се маски. Заради многото хора често се случваше някои да забравят за противоепидемичните мерки, а униформените услужливо им ги припомняха. Тук обаче  влизането ставаше в пъти по-бавно, отколкото в хранителните магазини. Придвижването до входа ставаше за около 45 минути, а желаещите да влязат не бяха само от Пловдив, но и от Пазарджик, Хасково, Стара Загора.

По-нетърпеливите пловдивчани, още като видяха извилата се опашка, се качиха обрано в колите си и се насочиха към съседното Метро, където няма чак такъв наплив. „Ще купим някоя настолна игра от там. Обичаме да се събираме цялото семейство около масата и да играем“, каза Мирослав. 

Други пък решиха да пробват късмета си през седмицата, когато се надяват напливът да бъде по-малък. Напазарувалите пък с облекчение излизаха с огромни торби и кутии. От тях се показваха плюшени играчки, говорещи кукли, колички, хеликоптери. „Купихме кукли барбита, ще ги сложим под коледната елха“, каза майка на 4-годишно момиченце.

Повечето пловдивчани са категорични, че онлайн пазаруването е вариант, но се притесняват, че доставката идва до няколко дни след поръчката, а и ако не ги удовлетворява трябва да я върнат. 

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?