Следвайте ни

Пловдивчани не се дават, работят цяла петилетка след пенсия

viber icon

Над 25 000 са работещите пенсионери в област Пловдив, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ). Всички пенсионери в региона са 186 922, което означава, че всеки седми пловдивчанин или е останал по-дълго на трудовия пазар, или е придобил право на пенсия за инвалидност, или трудова злополука. Масово работещите възрастни, които продължават да се осигуряват, са с пенсия за осигурителен стаж и възраст, т.е. над 60 години. Повечето от тях се трудят до 5 години след излизане в заслужена почивка, отчитат от осигурителния институт.

Експерти от Агенцията по заетостта казват, че продължилите да работят търсят позиция възможно най-близка до тяхната специалност. Пенсионираните учители например обикновено бивали наемани в детски градини и забавачки, полицаите - като охранители. В същото време тези, които не са специалисти в дадена област, се  хващали на работа като санитари, продавачи. Основното изискване на всички е те да бъдат назначавани на трудов договор. Причината е, че пенсионерите имат право на преизчисление и увеличение на парите си, ако продължат да работят и след датата на пенсионирането си и внасят осигурителни вноски.

Според анализи на НОИ средно възрастните успяват да вдигнат парите с 6,01 лв., докато за инвалидите тази сума е 2,17 лв. Хората, които взимат инвалидна пенсия за заболяване в област Пловдив са малко над 7000, а за трудова злополука - 77. При пенсиите  за осигурителен стаж и възраст най-голямото  нарастване на изплащания месечен размер на парите е с 379,12 лв., при тези за инвалидност - със  190,91 лв., а при тези за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест - със 76,49 лв.

“Тези значително по-високи размери на увеличенията могат да се обяснят със зачитането на осигурителен стаж с по-голяма продължителност при конкретните пенсионери”, обясняват от НОИ. Другият фактор, който оказва влияние, е, че  значителна част от тях са упражнили правото си при условията на ранно пенсиониране и са от сектори с добро възнаграждение и сравнително високи пенсии. Затова и те се трудят между 5 и 10 години след получените документи за пенсия.  

Макар и малко, има и такива, които получават тавана от 1440 лв., и въпреки че продължават да внасят осигуровки, те не могат да повишат парите си за старини. Това може да се случи само ако регламентираният таван на пенсиите отпадне. Засега българската пенсионна система не го предвижда. Според нея трябва да се постигне пенсионна възраст и за двата пола от 65 г. чак през 2037 г. Изискуемият осигурителен стаж пък ще е 40 години.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Защо ли

Защо ли

28.07.2021 | 09:16

Дайте статистика колко са работещите пенсионери на държавна работа, колко са излезли в пенсия по- рано, заради категория и после се чудете къде са младите? Заплата, клас, годишно увеличение,бонус, пенсия, надбавки 50 лв, болнични ... Е , как да не сме богата държава! Пенсионерите с желание за работа трябва да са в частния сектор!

Отговори
1 0
До Лили

До Лили

28.07.2021 | 05:54

Гарантирам, че случките нямат връзка с възраста! Познавам сестри, които и на 30, и на 50 години не могат да влезнат във вената. Това си е и усет, и занаят. А тепърва ще се питаме къде са младите, защото липсата не мед кадри е световна тенденция. Но у нас, като се квалифицират, заминават с еднопосочен билет! И са прави, защото светлото бъдеще ни го обещават от близо 80 години, но то е тръгнало в друга посока.....

Отговори
2 0
Лили

Лили

27.07.2021 | 23:35

Изпатих си от такива пишман работници!Попаднах на лаборантка на видима възраст над 67 - 68 години, която дълго не уцели вена и ме посини ужасно!Учителката на племенницата ми и тя в пенсионна възраст, често ставаше за смях пред децата!Защо се допуска хора пенсионери да заемат места,когато има толкова безработни!

Отговори
1 1
Петков

Петков

27.07.2021 | 22:39

Какви 5 години, аз вече 18 години работя след пенсионирането си и още нямам 60 години. Кой ще го направи това в сегашното време?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?