Следвайте ни

Пловдивчани напират за PCR тестове заради Великден в чужбина

viber icon

Желанието за празнична екскурзия до Гърция и Турция доведе до небивал наплив за PCR тестове. Дори през уикенда, когато лабораториите в Пловдив са с намалено работно време, пред тях се извиха големи опашки, видя репортер на "Марица".  Пандемията явно не успя да откаже българите от пътуване в чужбина. Мнозина са си взели отпуск още отсега, а други планират да го направят следващия петък с намерението да си осигурят десет дни почивка. Заради струпването на Великден, Деня на труда и Гергьовден от 1 до 9 май работни са само два дни, което дава шанс за дълга ваканция.  

В двете съседни държави, предпочитани за екскурзии, обаче не пускат туристи без представен официален негативен резултат за коронавирус. Това рязко вдигна посещенията в лабораториите, където правят  PCR тестове. "Почти двойно скочиха желаещите през последните няколко дни. Ако преди идваха по 25-30 на ден, сега гонят 60. Едва смогваме", заяви пред "Марица" служител на една от най-големите вериги частни лаборатории. Със сигурност щурмът ще продължи и през тази седмица, в навечерието на Възкресение Христово.

Цената на PCR теста, който единствено се признава от здравните власти,  варира между 80 и 100 лв., като в повечето случаи резултатите стават ясни още в същия ден. 

Гърция, която продължава да бъде най-предпочитаната дестинация за пловдивчани, продължава да държи на строгите мерки. Пътуването до южната ни съседка може да стане чрез представяне на негативен резултат от PCR, направен не по-рано от 72 часа от преминаването на границата. До гръцките плажове може да се доберем и без тест, но трябва да сме ваксинирани най-малко две седмици преди това и да имаме сертификат за боцкането на английски език. Освен това гръцките власти „стрелят“ произволно и правят бърз или PCR тест на пътуващи на случаен принцип.

В Турция вариантът за почивка по Великден е свързан само и единствено с негативен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната. Следи се стриктно дали във важния документ пише дата и час на изследването, данни за лабораторията, оригинален печат, също доказателство за платена такса - касова бележка или фактура. 

Има вариант желаещите да почиват в Турция да преминат границата без тест, но ще трябва да изкарат 7-дневна карантина на посочен от тях адрес.

Във връзка с очакваните масови пътувания за Великден от родното Външно министерство призоваха българските граждани да се въздържат и да не се излагат на излишен риск. От туроператорските фирми обаче увериха, че сънародниците ни нямат търпение да празнуват в чужбина след дългата изолация заради пандемията.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Maina

Maina

26.04.2021 | 11:12

Maini ne padaite tolkova nisko da idete v Tuci kenefa I gaci lainovoza. Vashite pradedi sa davali kravta jivota si da badat svobodni I dvata kenefa.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?