Следвайте ни

Пловдивчани на протест срещу Стратегията за детето

Искат по-голям контрол върху работата на социалните работници

Родителите излизат на протест срещу Стратегията за детето на 11 май в Пловдив. Организирали са се във Фейсбук група заради несъгласие със стратегическия документ, който разписва политиката на държавата и различни институции до 2030 г. по отношение на децата. Според недоволните тя ще даде право на различни служби да се намесват в личния живот на семейството. Опасяват се също да не се стигне до лесно извеждане на деца от дома им.

Протестът е под наслов „Да запазим българското семейство”

В 17,30 часа  в събота от пл. „Джумаята” протестиращите ще преминат в шествие по Главната до Общината.

Семействата, които се включват в акцията, подкрепят основното искане на националния граждански протест „Не на стратегията на детето 2019-2030” - за тотално отхвърляне на настоящата стратегия и  законодателните промени в нейна подкрепа. Настояват да започне работа по изцяло нова стратегия с представители, излъчени от областните градове, като новият документ се съобрази с Конституцията, Конвенцията на ООН за правата на детето, традициите и обичаите в региона.


Пловдивските протестиращи добавят и свои искания - например за мониторинг и проверка на работата на системата за закрила на детето и механизмите за контрол. Твърдят, че сега те работят неадекватно. Предлагат мониторингът да се осъществява и с участието на родители, като правят уговорка, че конкретиката ще бъде оповестена допълнително.


Подкрепящите протеста държат стратегията да бъде насочена към подпомагане на семейството и детето в него,

а не като самостоятелен субект на права.  В тази връзка искат документът да не е с фокус върху детето, както е разписан сега, а върху семейството. „В настоящия си вид стратегията е много лицеприятна, но при липсата на разписани механизми е възможно после в поднормативни актове нещата да се изопачат”, обясни адвокат Васил Попов, който е формулирал пловдивските искания. Опитът му с казуси, по които е работил, го кара да изиска и  засилен институционален контрол върху доставчиците на социални услуги с участието на родителя, близки и роднини, които не полагат грижи за дете, както и пълен достъп на близки до начина на провеждане на социалната услуга и досието с приложените спрямо детето мерки. Юристът обяснява, че е имал случаи тази информация да става достъпна чак в хода на съдебен спор. Попов се опасява, че с декларираното поставяне на детето във фокуса  грижата за него може да игнорира родителите.

Като посочва, че около

1 млн. деца у нас са в потенциален риск заради конфликт между майката и бащата,

юристът издига глас също  стратегията да гарантира равни права и възможности на родителите за полагане на грижи за децата при развод и раздяла, както и да определи насоки за законодателни промени за спазване на тези права от органите по закрила.


Твърди още, че в адвокатската си практика се е натъквал на неправомерни действия на социални работници, затова търси консолидация на семействата под тепетата да поискат и засилена, персонална, административнонаказателна отговорност на такива служители, съпроводена с бърз и адекватен контрол. 

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (4)

противник

11.05.2019 | 22:00
0 0

българското семейство си има стратегия от векове..... и разни европейски педали и пияни старци няма нужда да ни вкарват в техните филми....Ще има и потупване ще има и наказания и ще стават хора иначе ще станат едни европейски педали дето нито могат да мислят нито могат да оцеляват..Нашите деца са на световно ниво като обучение като специалисти и силни да се справят със всякакви ситуации...Едни от най добрите и адаптивни на високи и отговорни позиции .Ако искат ние можем да йм напишем истинска стратегия.... децата са си наши и ще си ги възпитаваме по български

адвокат Васил Попов

10.05.2019 | 12:31
3 3

1. Отхвърляне на настоящата стратегия в цялост и законодателните промени предвидени в нейна подкрепа. 2. Започване на работа по изцяло нова стратегия, с представители на обществото излъчени от областните градове в РБ. Съобразена с Конст. На РБ и Конв. на ООН за правата на децата, традициите и обичаите на обществото и региона. 3. Мониторинг и проверка на работата на системата за закрила на детето и механизмите за вътрешен и външен контрол на системата. В настоящия момент те работят неадекватно. Да се осъществи, чрез мерките за достъп до информация на родители за провежданата социална работа. Ще бъдат оповестени допълнително. 4. Стратегията да бъде насочена към подпомагане на семейството и детето в рамките на семейството, а не като самостоятелен субект на права. То е носител на такива права по ред определен със закон. КРБ Чл. 47. (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата. (2) Жената майка се ползва от особената закрила на държавата, която и осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи. (4) Децата, останали без грижата на близките си, се намират под особената закрила на държавата и обществото. (5) Условията и редът за ограничаване или отнемане на родителските права се определят със закон. 4. „Поставяне на детето и на неговите най-добри интереси в центъра на политиките, програмите и услугите за децата и семействата“. ДА СЕ ЗАМЕНИ С „Поставяне на СЕМЕЙСТВОТО И детето, и на ТЕЕХНИТЕ най-добри интереси в центъра на политиките, програмите и услугите за децата и семействата. 5. Засилен институционален контрол върху доставчиците на социални услуги с участието на родителя, близки/роднини които не полагат грижи за дете. Пълен достъп на близки до начина на провеждане социалната услуга. 6. Стратегията да гарантира равни права и възможности на родителите за полагане на грижи за децата при развод и раздяла. Чрез Стратегията да се определят насоки за законодателни промени за адекватно спазване не тези права от органите по закрила по смисъла на ЗЗД. 7. Засилена, персонална, административно-наказателна отговорност на социалните работници, съпроводена с бърз и адекватен контрол.

Хаджи Енчо

10.05.2019 | 11:03
3 3

""е съобрази с Конституцията, Конвенцията на ООН за правата на детето, традициите и обичаите в региона" И тъй като е традиция в региона да си бием децата, а и църквата го поощрява, дайте сега да ходим на протест за да продължаваме да ги бием, и то законно. Отчайващо е как лесно се манипулира тълпата, и то само с една или две опорки. Преди беше джендъра, сега е отнемането на деца. Каква ли ще бъде следващата идиотщина?

шъ си биете детету , спокойну!

10.05.2019 | 09:43
3 6

Поредната хибридка..и балъците не закъсняха да кълват

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?