4232

Пловдивчани излязоха по-прозорливи от политиците: Евровотът удължава живота на дизелите

Старият континент дава заден за забраната на колите с бензинови и дизелови двигатели от 2035 г. Най-голямата политическа формация - Европейската народна партия (ЕНП), смята да обсъди още в близките дни идеята за отмяна на ветото, заяви председателят на групата Манфред Вебер пред „Политико“ вчера.

По думите му, забраната е била грешка. Така партията се изправя срещу своя кандидат Урсула фон дер Лайен, която се бори за втори председателски мандат начело на Европейската комисия. Тя бе сред хората, които най-много защитаваха забраната.

Припомняме, че Европейският парламент реши от 2035 г. да спрат продажбите в ЕС на нови автомобили с дизелови или бензинови двигатели и след тази дата новите коли да бъдат само електрически или водородни.

Забраната на двигателите с вътрешно горене бе важна част от стремежа на Блока да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г., с нулеви нетни емисии на парникови газове.

С излизането на резултатите от изборите за европейски парламент обаче е много вероятно Европа да направи рязък завой от зелените си политики, които се оказаха проблем за много държави. Надигащата се крайна десница не приема Зеления пакт.

България бе сред страните, въздържали се при гласуването на забраната за автомобили с двигатели с вътрешно горене.

"Марица" провери, че сред регистрираните МПС в КАТ - Пловдив през миналата година колите на бензин са общо 9842, от които 8764 втора ръка. С дизел са 13 565, от които само 1414 нови. В сравнение с 2022 г. увеличение се отчита при регистрацията на коли и с двата вида гориво. През настоящата 2024 г. тенденцията не само че не се променя, ами става и в пъти по-отчетлива. Явно шофьорите се оказаха по-прозорливи от европейските политици и продължават да залагат на дизелови и бензинови двигатели.  

От началото на тази година в сектор "Пътна полиция" са регистрирани общо 4519 возила на бензин - 3967 са втора ръка. Колите на дизел пък са 6275, от които само 645 нови. Ако темпото на регистрация на возила с този вид гориво се запази, в края на годината бройката им ще постави нов рекорд.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 3 оценки
3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Fоrewer Diesel

Fоrewer Diesel

12.06.2024 | 10:44

Долу зелените фaшисти !

Отговори
6 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?