Следвайте ни

Пловдивчани искат зелен град, но не дават и педя земя

Десетки възразяват срещу отчуждаването на имотите им за градинки и нови пътища

viber icon

В момента в Пловдив се строи по Общия устройствен план, одобрен през 2007 г., а има опасност тази ситуация да продължи още дълго. Заданието за изменението на ОУП е одобрено през 2016 г. и допълнено през 2017 г., а предварителният проект на плана е внесен в края на 2019 г. Разгорещените настроения на дискусиите, които проведе по районни администрацията на кмета Здравко Димитров, и много възражения срещу проекта показаха, че широкото обществено обсъждане трябваше да се проведе много по-рано - още при съставянето на плановото задание. Но дебат на местната власт с гилдиите и гражданите по времето на предишния кмет Иван Тотев нямаше.

Сега проектантите и Общината са изправени пред много сложен казус - трябва да намерят баланс при изработване на ОУП. Основният проблем за бавното отчуждаване е, че общината няма пари, за да проведе бързо про-цедурите по отчуждаване и да изкупи имотите от техните собственици, на които по план възнамерява да инвестира. Годишно от градския бюджет за подобни процедури се заделят средно 2 млн. лева. Тази сума няма да стигне за обезщетение дори за един булевард, какъвто е “Александър Стамболийски”, който има крайна нужда от разширение, камо ли за нов парк с площ 100 декара

Всяко мнение и предложение на пловдивчани ще бъде разгледано, но не всички могат да бъдат уважени, предупреждават от Общината  

Масовото  недоволство срещу отчуждаване на частни имоти за градската инфраструктура е напът да отложи приемането на новия Общ устройствен план на Пловдив. Конфликтът, разпалван с години заради забавените процедури, пролича особено остро по време на общественото обсъждане на предварителния проект на ОУП, което Община Пловдив  организира за гражданите. Десетки са възраженията, подадени до Община Пловдив, в които се изразява протест срещу отреждане на частна собственост за зелени площи и нови пътища.

Дискусиите бяха проведени за шестте района и въпреки риска от COVID-19  пловдивчани проявиха интерес към градоустройственото развитие на Пловдив в следващите 20 години. Най-активни  бяха жителите на „Централен”, „Южен” и „Тракия”.  Повечето от тях  са разтревожени, че се посяга върху техните имоти. Проектантите от „Булплан” и Експертният съвет за устройство на територията  имат доста работа, докато се стигне до окончателния вариант на

ОУП - с  нови зелени площи, разширяване на  важни градски улици,

по-ниска етажност и плътност  на бъдещето  строителство като една от основните мерки  срещу бича на Пловдив - презастрояване и  превръщането на жилищните комплекси в гета от бетон.

Главният архитект на Пловдив  Димитър Ахрянов и зам.-кметът арх. Невена Балчева  увериха, че нито едно предложение, мнение и  препоръка няма да остане неразгледано. Друг въпрос е дали всички те ще бъдат приети. Архитектите  Ахрянов  и Балчева с интерес изслушваха гражданите, проектантите на място даваха консултации, с което спечелиха адмирации дори от критично настроената  бивша общинска съветничка и участничка в антиправителствените протести Сузана Николова.

Собствениците на имотите също искат в Пловдив да има повече паркове с атракции и широки улици, но не си дават имотите.

Хората държат властите да спазват техните конституционни права.

Според Конституцията частната собственост в България е неприкосновена. Затова по време на общественото обсъждане се чуха протести срещу нова форма на национализация. А междувременно и Конституционният съд предприе крута мярка, като задължи Народно събрание в срок до два месеца да регулира процедурите по отчуждаване със закон.

Безброй са примерите на имоти в Пловдив, предвидени още през миналия век за отчуждаване, без да са изкупени от собствениците. Получава се абсурд - едни от тях са принудени да плащат данъци, без да ползват земята, други не могат да вдигнат и половин етаж на старата си къща, защото строителството е забранено, камо ли да предприемат друга стопанска инициатива в бащинията си. 

На Пещерско шосе собствениците чакат  за отчуждаване повече от  50 години  Имотите между бул. „Васил Априлов” и „Копривщица” попадат в заложената в ОУП още в края на 60-те години улична регулация за разширение на булеварда с още едно платно. Подобни казуси има във всички райони на Пловдив, включително  на бул. „Македония”, където

десетки къщи подлежаха на събаряне

заради разширението и пробива под Централна гара, докато с новия идеен проект не отпадна отчуждаването на част от тези  имоти.

Живеещите  от северната страна на ул. „Гладстон” между бул. „Васил Априлов” и подлеза под Централна поща се обявиха категорично срещу удвояването, при което къщите, изградени плътно една до друга, се премахват не само според действащия ОУП, но и според новия план.

Със съдебни дела предупреждават и собствениците на имотите до околовръстния път в „Тракия”, където близо сто декара ниви са преобразувани в зелени площи в проекта на новия ОУП.  „По комунистическо време имотите ни бяха отнети от нашите деди, сега се получава същото”, коментираха и наследниците на земите до Коматевския надлез в "Кючук Париж", на които по план е предвидена зеленина.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Батко

Батко

30.10.2020 | 12:07

Ами ГЕРБерите промениха закона и сега се отчуждава за жълти стотинки. Смях :D

Отговори
2 0
Сузи Гербаджиева Волявиева-Изгонена Ауууу

Сузи Гербаджиева Волявиева-Изгонена Ауууу

30.10.2020 | 08:59

Сузана Николова не е участвала в протестите в Пловдив . Гербаджийка харесва Гербаджии дори и с адмирации . Проблема е че Гербаджиите не я искат . Воляджиите и те . Но те се хвърлят ли ли хвърлят по очи на всеки та чак им се разместиха

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?