Следвайте ни

Да се възстанови ли кръчмата на Сахат тепе? Пловдивчани искат обществено обсъждане

viber icon

Пловдивчани са против застрояването на частта на Сахат тепе, където в миналото се е издигал култов ресторант. Недоволството идва от факта, че Община Пловдив не се е допитала до хората и не е създала предварително обществено обсъждане. Предстои предложението на кмета на район „Централен“  Георги Стаменов да се разглежда от Общински съвет на 25 юни. Хората са категорични, че искат разглеждането да се отложи, за да се образува дебат и да се разгледат всички страни на монетата.

Предложението от г-н Стаменов излезе на 21 юни. Идеята е да се намери инвеститор, който да възстанови популярната през 30-те години на миналия век кръчма. Тя и сега фигурира в устройствения план на Данов хълм. Ако някой иска да инвестира във възраждането ѝ, трябва да го направи на площ от 240 кв. м., заедно с тераси до 300 кв. м. Концепцията включва и възстановяване на подпорните стени, шадравана и алеите. За сметка на това, инвеститорът ще е освободен от наем за период от 10 години.

Пръв против инвестиционния план се вдига пловдивчанинът Павел Начев, който не веднъж се е включвал в различни инициативи за опазване на природното или културно-историческото ни наследство. Към него се присъединиха и други граждани, а вече има и създадена петиция, наименувана „Да спасим Сахат тепе“. 

Тепетата са емблемата на Пловдив и трябва да бъдат абсолютен приоритет за Общината. С реконструкцията на Бунарджика се видя, че е възможно неглижирана природна среда да се превърне в хубав парк за разходки. Общината трябва да изработи подобен план и за Сахат тепе и да го запази като парковата зона, която е без ново строителство. В случая район „Централен“ предлага точно това, а не възстановяване. В момента теренът е паркова среда и тук сграда не е имало от половин век. 

Като първа стъпка е наложително Общината да продължи добрата си практика, обещана от Здравко Димитров, за провеждане на обществени обсъждания за ключови за Пловдив обекти. А аз не се сещам за по-ключови обекти от тепетата. Мнението на гражданите трябва да бъде потърсено, защото множество други алтернативи са възможни при така нужната реконструкция на Сахат тепе, които не включват ново застрояване.“, коментира Павел Начев. 

Павел Начев

Друг от основните засегнати проблеми е, че с евентуалното построяване на заведение, или на каквато и да е сграда, ще се унищожи поредната зелена площ. Напоследък протестите, свързани със застрояване на градини и междублокови зелени пространства, зачестиха. Не е рядкост и общественото недоволство що се отнася до развитието на четирите останали тепета. 

Предложението, внесено за гласуване за 25-ти в сегашния му вид, ще узакони правото на Община Пловдив да застрои този половин декар и затова призоваваме общинските съветници да отложат разглеждането на тази точка след като се проведе обществено обсъждане.“, допълва Начев.

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?