Следвайте ни

Пловдивчани сменят от раз печката „Чудо” с климатик

viber icon

Най-предпочитаната алтернатива за подмяна на отоплението в домовете е климатикът и печката на пелети. Това сочат предварителните данни от проучването на еколозите от Община Пловдив, направено в периода април-май 2019 г. 

Данните от нагласите на населението са важни, тъй като трябва да се реши как да бъдат оползотворени спечелените от града ни близо 14 млн. лв. по ОП „Околна среда”. Сумата се предоставя безвъзмездно за подмяна на старите горивни устройства с алтернативни, като отопление на електричество, газ, на пелети или друг вид биомаса, както и топлофициране. 

Одобрените да получат новото, алтернативно отопление, ще трябва да предадат старите печки за черни и цветни метали. Това стана ясно по време даскусията „За по-чист въздух в Пловдив и в затворени помещения”, организирана от вестник „Марица”.

Предварителните резултати от проучването сочат, че 586 са подадените декларации от пловдивчани, пожелали да сменят старата печка на дърва и въглища с ново екологично отопление. Най- много са желаещите от район „Южен” – 200 домакинства, и най-малко в „Северен”- 46, обясни Василка Чопкова, директор на дирекция „Екология” към Община Пловдив.   

267 предпочитат климатик. В район „Южен” преобладават желанията за печка на пелети. Специалистите допускат, че това е заради факта, че в кварталите „Остромила” и „Прослав” има доста еднофамилни сгради. Отопление от ТЕЦ са заявили 16 домакинства от Централен. 

В дискусията на „Марица” участваха още дом. Д-р Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести, д-р Стефка Евтимова , педиатър-алерголог и д-р Иванова от РЗИ-Пловдив.

Какви са алтернативите за подобряване качеството на въздуха представи Ангел Киров, ръководител на „EVN Топлофикация за чистия въздух в Пловдив”. С умните климатични системи за чистия въздух в затворени помещения запознаха присъстващите инженерите на „Атаро клима”. А представител на Филип Морис България представиха оценка на качеството на въздуха в затворени помещения при употреба на СНТ.      

Дискусията под надслов „За по-чист въздух“ се организира в партньорство с ЕВН, Атаро Клима и Филип Морис България.

 

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?