Следвайте ни

Пловдивчани: Бетонът не се диша. Искаме въздух! ВИДЕО

Въздух, не бетон! Искаме децата ни да дишат! Не искаме строеж! С тези възгласи хората от квартала между бул. "Марица-юг" и ул. "Весела" поставиха началото на поредния протест в Пловдив в защита на зелените площи. Близо 200 души, сред които цели семейства с малките си деца се събраха да бранят единствената градинка в района. Те са притеснени, че съвсем скоро дърветата там ще бъдат изсечени, а на мястото им ще се издигне нова кооперация. Активистите настояват за общ градски фронт срещу настъпването на бетона и презастрояването.  

Както "Марица" писа, имотът от 535 кв. м е собственост на фирма "Инджовстрой" ЕООД, регистрирана в с. Баните, обл. Смолян. Инвеститорът го е закупил през 2017 г. и вече подготвя документите за строеж. Той разполага с ПУП за терена, който предвижда застрояване с височина над 15 метра. Новата кооперация ще се издигне в единственото свободно и зелено пространство в близост до съседните 16-етажни блокове. Съвсем наскоро районът е благоустроен със средства по ОП "Региони в растеж". 

"Чакахме с г​одини хубавите детски кътове, които бяха изградени наскоро. Дърветата до блоковете пък са единствената зеленина тук. Ще ги браним с жива верига и ще водим дела в съда, ако Общината допусне поредната сеч в града", казаха протестиращите. Те настояват администрацията да започне да действа отговорно в защита на междублоковите пространства и да осигури разписаните в европейските стандарти зелени площи. 

"Това днес е само началото. Ще пазим дърветата с жива верига и няма да допуснем градинката да бъде унищожена", твърдят активистите. ​Тази вечер те пуснаха подписка в защита на малкия парк и се надяват да бъдат подкрепени от всички пловдивчани.

снимки: Руслан Йорданов

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?