Следвайте ни

Пловдивчанчета строиха ракети и изследваха космоса в пет образователни работилници СНИМКИ

viber icon

Пет образователни работилници на открито зарадваха малчуганите в Дондуковата градина. 
 
Работилниците, организирани от Регионален природонаучен музей Пловдив, имаха за цел да популяризират астрономията сред децата. 
 
В първата работилница децата имаха възможността да построят макети на някои от по-известните космически кораби на Европейската космическа агенция, научавайки повече за мисията на всеки един от тях.

Другата работилница „Космосът и пикселите” имаше за цел да покаже как се виждат космическите обекти през телескоп. Желаещите да се включат направиха красиви пикселизирани модели, използвайки различни похвати в изкуството - като този на австралийските аборигени и поантилизма. 

В “Моят град от Космоса” бяха използвани сателитни изображения от спътниците на космическата мисия “Сентинел 2” по програма “Коперник”. Посредством тях, участниците изследваха Пловдив от Космоса, като откриват различни забележителности и природни обекти и сравняват промените в техния облик през пролетта, лятото и есента. 

В последната работилница децата имаха възможност да се запознаят с истинската форма на Земята или геоида и да направят макети от пластелин.


 
„Инициативата е част от мащабен проект на РПМ Пловдив“, сподели Светлозара Казанджиева, уредник връзки с обществеността на Регионален природонаучен музей Пловдив. 

„Музеят всъщност разработва проект съвместно с Европейската космическа агенция с цел създаването на нови планетарни шоупрограми. В момента имаме 1 напълно готова програма, която се казва „Космическият устрем на Европа“. Тя представя мисиите на Европейската космическа агенция през последните 30 години. Проучванията включени във филма са от цялата слънчева система с данни от Марс, Венера и Земята. Вторият филм ще бъде фокусиран върху Земята и това как използваме данните от сателитите за да анализираме климатичните промени на земята“, добави тя. 

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?