Пловдив заживява със “Сцена на кръстопът” за 17-и път

Стефан Данаилов лобира в парламента за ремонта на Драматичния, кметът Тотев обещава безвъзмездно залата в дом “Борис Христов”

Пожарът на сцената на Драматичния театър преди две седмици породи тревоги, съжаления, съмнения, но пък и предизвикателство за всички нас да се заемем още по-здраво и да превърнем новата сцена в привлекателно място за всички зрители, каза още Данаилов. И обеща като председател на Комисията по култура в 42-ото Народно събрание да лобира пред депутатите и Министерство на културата за по-бързо приключване на ремонтните дейности. Разговарях лично с министъра на културата Петър Стоянович, обяви артдиректорът на Сцена на кръстопът.


Работим усилено в Дома на културата “Борис Христов”, включваме напрежението и е въпрос на часове да влязат техническите служби, за да започнат проби, каза кметът Иван Тотев. Той обеща да внесе предложение в Общинския съвет новата зала да се ползва безвъзмездно от фестивала. Сесията, на която това ще се реши, е днес. Директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев обеща пълно съдействие в техническото подсигуряване на фестивала. Надявам се, няма да има срив и в сезона на театъра, допълни той. Единственото представление, което не може да се качи на сцената в дома на културата “Борис Христов” и отпада от афиша, е “Веселите ундзорки” по Шекспир.


Програмата на 17-ата “Сцена на кръстопът” включва 23 заглавия. 2 от тях са премиерни -  “Възвишение” на 10 септември и “Речта на селския крал” - на 12 септември. Изключително интересна е съпътстващата програма на фестивала. На откритата сцена пред Драмата ще гостува Куклен театър “Атум”, пред Общината ще акостира пиратски кораб - рекламата на спектакъла “Корабът”, ще има ревю на сценични костюми и демонстрации на грим, изработени от учениците от Националната гимназия за сценични кадри. В двора на театъра Рашко Младенов и Константин Цеков ще играят  “Ла”. На площад “Стефан Стамболов” е подредена изложба Международно триенале на сценичния плакат.


Най-голямата благодарност е за пловдивската публика, тя е тази, която пълни залите, която материализира ежегодния ни труд, тя е класна, разбираща от театър, радваща се на постиженията, естетска, но и критична, изискваща, тя е нашият най-голям и масов рекламодател, каза Стефан Данаилов.


И даде думата на главния спонсор на фестивала ­ инж. Димитър Георгиев, собственик на козметична компания “Роза Импекс”. 17 години помагаме и ще продължим да помагаме, докато пловдивската публика има необходимост от този фестивал, обеща Георгиев. В меценатското семейство тази година се върна и ОББ. Не сме умували, просто решихме, че Сцена на кръстопът е значимо културно събитие и трябва да го подкрепим, каза Анка Костова, пиарът на банката. Подкрепата си дават още КЦМ 2000 АД, Ондулин Атаро Клима. Чуждестранни участници тази година са актьорите от Киевския академичен театър за драма и комедия на левия бряг на Днепър, трупата на Театрална къща Прага и Малко театро Будапеща.  “Сцената” вдига завеса на 10 септември с  “Възвишение”. Закриването е на 23 септември с  “Хората от Оз” на Театър 199. Билетите за всички представления се продават на двете фестивални каси пред Драматичния театър. В 18 ч. всяка вечер ще се подават билети и в Градския дом на културата.


Цените са от 8 до 25 лева. Разчитаме на приходи от билети, които ще са допълнение към бюджета на фестивала, който възлиза на 150 000 лева, уточни финансовият директор на “Сцената” Димитър Малашинов. Той обяви, че Министерство на културата дава 45 000 лева, а общината - 50 000 лева. 35 000 лева се очакват от спонсорите. В екипа на фестивала и тази година е поетът Елин Рахнев - нашият креатив, каза в заключение Стефан Данаилов. И прочете слогана на форума “Театъра-Хоризонта”. Мотото внушава, че той ­ хоризонтът, е продължение на горчивата илюзия, че все някога този свят ще бъде съвършен, че той е едно тепе, замръкнало в порите ти, или най-дългата Чехова пауза на този свят.
“Марица” е медиен партньор на фестивала.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
зрител

зрител

06.09.2013 | 23:00

Страхотно! Това е най-значимото събитие в пловдив! Браво на организаторите, щото пари всеки може да извади, ама колко души могат в днешно време да го организират! Радвам се, че любимият ми вестник ще отразява събитието. На добър час!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?