Следвайте ни

Пловдив връща над 3,2 млн. лева по „Региони в растеж"

viber icon

Проверка на "Марица" показа, че от пет проекта на обща стойност 48 млн. лева, близо 7% от средствата ще трябва да се връщат. При някои проекти сумата на санкциите и корекциите гони 20%.  

Тончо 3 255 577 лева е общата стойност на финансовите корекции и санкции, които управляващият орган на ОП "Региони в растеж" е наложил върху проектите на Община Пловдив, показа проверка на "Марица". Всички пет проекта са изпълнявани по времето на Иван Тотев и неговия екип. 

Най-висока е стойността на корекцията по проекта "Подобряване на градската среда в община Пловдив", по който градът получи 24,1 млн. лева безвъзмездно финансиране. Освен обявените близо 1,5 млн. лева от кмета Здравко Димитров, още над 1 млн. лева трябва да се връщат.

В основната си част става въпрос за нарушения в закона за обществените поръчки при възлагането на различни дейности. Управляващият орган е санкционирал Общината за три отделни договора с три строителни компании. Малко над 420 хил. лева е санкцията по договора с "Драгиев и Ко" ООД. Близо 310 хил. лева пък е корекцията заради "Европейски пътища", а още 322 хил. лева Пловдив ще връща заради контракта с "Грома Холд" ЕООД. Така санкциите само по този лот, който касаеше ремонтите източно от Стария град между бул. "Марица-юг" и бул. "Кн. Мария Луиза", са над 2,5 млн. лева, или близо 11% от общата стойност на финансирането. 

Най-фрапираща обаче е ситуацията с проекта за "Подобряване на социалната инфраструктура в община Пловдив", за който градът ни е получил малко над 2,1 млн. лева, а насрещните финансови корекции са на стойност внушителните близо 390 хил. лева, или близо 19% от цялата стойност. Там освен 267 хил. лева глоба за липса на добро финансово управление, имаме отново санкции за нарушения в документацията за обществени поръчки при договорите с консорциума "Сел-Про Инженеринг" ДЗЗД за близо 95 хил. лева, както и още 20 хил. по договор със "Запрянови-03" ООД.

Другите три проекта със санкции са този за "Модернизация на инфраструктурата и подобряване на качеството на образователната среда в ПГХТТ - гр. Пловдив", по който Пловдив е глобен с 57 хил. лева, както и "Изграждане на ефективна социална инфраструктура за предоставяне на 7 нови социални услуги в Община Пловдив", по който ще трябва да се връщат други над 120 хил. лева. 

185 хил. лева пък няма да получим по проекта за "Образователна инфраструктура" - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив, като 82 хил. лева от тях са заради нарушения в документацията за обществени поръчки с фирма "Запрянови 03" ООД и още 97 хил. лева по договора с фирмата "Сграда" ООД. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Коко

Коко

12.07.2021 | 22:01

Сега Славуца ще ги оправи .

Отговори
1 0
Стоичков

Стоичков

12.07.2021 | 18:28

Маминия вече е "софиянец",тепърва Зико ще му сърба попарата,ама нали му каза че ще се научи до края на мандата си.Тези схеми са били повсеместни и още ще изкачат далавери с ОП.

Отговори
2 1
Партията

Партията

12.07.2021 | 14:43

И още ще връщаме. Благодарение на любимия ни водач на ГЕРБ-Пловдив!

Отговори
4 2
Тотевчо

Тотевчо

12.07.2021 | 12:45

"след мен и потоп"

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?