Следвайте ни

Пловдив вече има компостираща инсталация СНИМКИ

viber icon

Пловдив вече има работеща компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци, което ще има голям екологичен ефект и ще спестява всяка година на пловдивчани не малко средства от таксите за депонирането на всеки тон отпадък. В това се увери кметът Здравко Димитров, който инспектира новото съоръжение заедно със зам.-кметът по „Екология и здравеопазване“ Анести Тимчев. 

Окосената трева, листата и шумата, клоните от санитарните резитби в целия град вече се извозват в нея и се преработват във висококачествен компост, който ще бъде влаган като подобрител на почвата при развиване на зелената система на територията на община Пловдив.

„Доволен съм от днешната проверка на работата в обекта, която направихме със заместник-кмета Анести Тимчев. Екипът от 10 души е обучен и се справя добре. Директорът на общинското предприятие „Градини и паркове“ Веселин Козарев и неговият заместник Николай Чунчуков ме увериха, че след по-малко от месец ще имаме първите количества компост собствено производство, предвиден за облагородяване на зелената ни система“. Това коментира кметът и уточни, че екосъоръжението ще преработва 15 000 тона зелен отпадък годишно и да произвежда близо 7000 тона компост.  Един от важните ефекти от въвеждането в експлоатация на новата инсталация е, че ще намали обема на отпадъците, които се депонират на сметищата в Цалапица и в Шишманци и това ще удължи експлоатацията им.

Инсталацията беше открита в края на миналата година след успешно реализирания проект по оперативна програма „Околна среда“ на стойност около 9 млн. лв. 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Блу канари

Блу канари

13.05.2021 | 17:34

Стадиона до "Каменица парк" не е готов, седалки няма, табло няма, терен няма, а се харчат пари за глупости.

Отговори
1 0
...

...

13.05.2021 | 16:06

А из града колко сухи дървета има, а няма кой да ги премахне

Отговори
2 0
Миро

Миро

13.05.2021 | 15:51

9 милиона за "торище" - не е никак зле!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?