Следвайте ни

Пловдив вдига Пантеон на загиналите във войните

НИНКН разреши мемориала на Младежкия хълм, 400 000 лева ще струва строежът

viber icon

Пантеон на загиналите в петте войни ще се строи в парка на Младежкия хълм, в зелената площ  между ул. "Любен Каравелов", сградата на Стоматологичния факултет, бул. "Христо Ботев" и частния имот до бензиностанцията. 

Националният институт за паметници на културата разреши мемориала на
Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война.  Мястото не попада в  територията  на групови национални културни ценности за разлика от Джендемтепе, но инвестиционният проект задължително трябва да бъде съгласуван с Министерството на културата, пише в становището на НИНКН. 

Общинският съвет  ще разглежда на сесията в четвъртък плановото задание за  изменение на подробния устройствен план, след което ще се подготви проект. Заданието е изработено от бившия главен архитект на Пловдив Емилия Божкова.  

Пантеонът ще е с височина на едноетажна сграда, но към него ще се прокарват водопровод, канализация и ток. Идеята на инициативния комитет и в частност на скулптора и художника Жорж Трак е мемориалът да има пет входа, всеки посветен на отделна война и белязан с табела с надписи на загиналите от Пловдив и областта. Те са над 1000.

В Инициативният комитет за Пантеона участват кметът Иван Тотев, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, бившият транспортен министър Петър Мутафчиев, директорът на Историческия музей Стефан Шивачев. Прогнозната стойност на мемориала е между 300 и 400 хил. лева и вече от една година и половина се събират дарения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?