Следвайте ни

Пловдив вдига обекти за 40 милиона, но без зоопарк и басейн

viber icon

Предвижда се някои от планираните за работа обекти да отпаднат от капиталовата програма на общината за 2021 година. Замразяват се строежът на зоопарка, реконструкцията на северното платно на бул. „Христо Ботев” от автогара „Юг” до Коматевския възел и „Копривщица”, а също така и строежът на олимпийския плувен басейн. Те няма да бъдат включени в списъка за следващата година, макар че и за трите обекта има сключени договори. За зоопарка се водят дела с изпълнителя, за останалите два обекта няма средства.

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев набеляза капиталова програма за около 40 млн. лева, която ще се изпълнява с европейски и общински средства. Ще настоявам за най-важните обекти, за които вече са проведени процедури, сключени са договори или е необходимо съфинансиране, обясни той.

В предварителния план са посочени 5 млн. лева за ремонт на улици, 1,5 млн. лева - за пешеходни тротоари, около 5 млн. лева за строеж на подлез „Модър - Царевец”, 3,5 млн. лева за разширението на ул. „Даме Груев”, 3 млн. лева за ремонт на Кукленско шосе, което е в изключително тежко състояние, 2,8 млн. лева за нова настилка на бул. „Дунав” и част от Брезовско шосе, след като по проекта за воден цикъл ще се изгради ВиК мрежа.

За "Модър - Царевец" и ул. "Даме Груев" общината кандидатства за нисколихвен заем пред фонд "Флаг", но до този момент той не е одобрен и е логично да се включи в бюджета, ако не се подпише договор за кредит. 

Общинско съфинансиране трябва да се осигури за уличните ремонти в кв. „Гладно поле” и детските заведения на ул. „Богомил”, „Каменица”, „Зорница” и бул. „Александър Стамболийски”. Община Пловдив кандидатства за финансиране по проект за 7 детски и учебни заведения, но трябва да задели от своя бюджет 3,2 млн. лева в рамките на трите следващи години. За 2021 г. са планирани 1,3 милиона. 

Новата спортна зала „Дунав” се строи и тази година по договор са предвидени 1,4 млн. лева, същата сума е записана в договора и догодина, каза зам.-кметът по спорт Георги Титюков.  Макар и много по-малки, предстоят разходи за довършване на залата по лека атлетика на „Локомотив” и за подготовката на световното първенство на Гребния канал, което ще се проведе през 2021-ва.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Сефте комендантски

Сефте комендантски

09.12.2020 | 15:17

А преди ГОВОРЕХА, че ще оправят т. Нар. ПЪТ НА ЛИНЕЙКИТЕ!!!

Отговори
1 0
Пенчев

Пенчев

08.12.2020 | 12:22

Една година вече в Пловдив НИЩО не се случва. Така ще бъде и следващите три години. Гарантирано от герб.

Отговори
4 1
ами ?

ами ?

08.12.2020 | 08:43

Какво се случва с тапата в западното платно на бул. на Васил Априлов ? / От 6-ти септември до Пещерско шосе /

Отговори
3 2
Няма

Няма

08.12.2020 | 10:01

Тирбушон за тази тапа.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?