Следвайте ни

Пловдив свети като дискотека в нощните жеги

viber icon

Цели квартали в Пловдив остават без захранване вечер заради хилядите включени климатици и авариите в подстанциите на ЕОС или съоръженията на EVN 

Пловдив пак заприлича на дискотека късно вечер като в режима на тока от най-гладните години на соца. Заради чести аварии цели квартали остават без захранване в незапомнените августовски жеги, които ни връхлетяха в последните дни.

Потърпевши са хиляди домакинства от кварталите „Кършияка“, „Мараша“, "Кючук Париж“ и „Христо Смирненски“. В адската жега това се оказа голям проблем, тъй като хората са принудени да се „пържат“ без климатици. В кварталните магазини треперят за стоката, защото при тези температури и 30 минути без ток носят огромни рискове за месата и шоколадовите изделия.

Логиката за честите спирания на тока е свръхнатоварване на мрежата заради работата на многобройните уреди за охлаждане. За това каква е причината потърсихме за мнение експертите от EVN България.

Ръководителят на oтдел "Комуникации" Петър Костадинов обясни, че рекордно високите температури, които наблюдаваме в България и конкретно в Пловдив през последните седмици, оказват директно влияние върху потреблението на електроенергия. Разликата с предишни години е, че тези високи температури не са с продължителност няколко дни, а продължават със седмици. Тоест натискът върху мрежата е по-продължителен като време в сравнение с минали години. Още повече че температурите остава високи дори и през вечерните часове, което доскоро не беше така. Допълнително употребата на климатици за охлаждане е вече почти повсеместна, особено в часовия диапазон 17-22 ч. когато хората са се прибрали от работа.

„Всички тези фактори повишават риска от аварии по мрежата, пример за което са няколкото прекъсвания в част от Пловдив този понеделник. Част от тези прекъсвания бяха поради аварии в подстанции, които не са собственост на Електроразпределение Юг, част от групата на EVN, която оперира мрежа средно и ниско напрежение, а на държавната фирма Електроенергиен системен оператор (ЕСО), която оперира мрежата високо напрежение, от която се захранва мрежата на Електроразпределение Юг. Тоест при изключване на подстанция мрежата на Електроразпределение Юг автоматично остава без захранване, а оттам и клиентите на компанията.

В такива случаи Електроразпределение Юг се стреми да осигури резервно захранване от други подстанции до отстраняване на аварията от съответната подстанция от ЕСО. В други случаи авариите са в мрежата на Електроразпределение Юг.

Във всички случаи целта е прекъсванията да са максимално кратки, предвид горещото време и нуждата на клиентите от електроенергия. За целта в Електроразпределение Юг е създадена организация за мониторинг и контрол на товарите по мрежата с цел избягване на претоварване, а в случай на авария - на бързото й отстраняване. Прогнозите за захлаждане, които очакваме тази седмица, със сигурност ще нормализират нивата на товарите“, смята Петър Костадинов.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Бай Тошо

Бай Тошо

05.08.2021 | 15:13

Вчера гледах предаване на бай Генчо от пловдивската телевизия, нещо: "Как се спасявахме от жегите едно време" има го в Ютуб и там бай Генчо злорадства за Корнелия Нинова, твърдяла как капитализма ограбил хората, а сега няма жеги, чуди се защо американците имали климатици от 30-те години, а в България нямало и защото комунистите казвали, че ще се натовари ел. пренопсната мрежа и сега, какво - същото!

Отговори
0 0
Климатизация + електрификация = комунизъм

Климатизация + електрификация = комунизъм

05.08.2021 | 15:54

Бай Тошо, кажи нещо за режима на тока по бай-тошово време? Вярно ли имало режим 3 към 1 и 2 на 2 - като в третия свят? Вярно ли панелките (гордостта на соц. държавата) изолирали толкова добре, че хората не усещали жегата вътре? Кажи и ние по-младите да научиме нещо.

Отговори
1 0
Потребител

Потребител

05.08.2021 | 14:48

Ами като ни закачат за мрежата взимат едни пари за 7-8kw на апртамент и още повече на къща, та очаквам да може да си ги ползваме като сме си ги платили.

Отговори
1 0
Чичо

Чичо

05.08.2021 | 10:43

Много умници , всичко знаещи Българи, Професори . Гледайте си вашата работа , не се моткайте в краката на другите , Философи с цървули .

Отговори
1 4
Доставки

Доставки

05.08.2021 | 09:45

Ей хора разберете или едно предприятие е доставчик или не. Това температури, увеличена консумация, всичко друго са празни приказки. Добре сега има проблеми, ами след година две с това строителство на тези огромни комплекси как ще е, То не може само да прибираш пари трябват и инвестиции. Общо взето като се върви с това темпо много близо е времето когато тези предприятия въобще няма да могат да се справят с нещата, това нашите управници много добре го знаят. Тогава Държавата ще налее огромни средства народен пара в частни компании с обяснението че видиш ли това е стратегически проблем. Който продаде енергото той пак ще му помага, за благото на хората, с парите на хората.

Отговори
9 4
Стар енергетик

Стар енергетик

05.08.2021 | 10:03

Ако енергото беше държавно прекъсванията на тока щяха да са с в пъти повече. Държавните компании са доказали некадърността си в почти всички области. Отделно от тях щеше да се краде като за световно.

Отговори
9 6
Млад енергетик

Млад енергетик

05.08.2021 | 15:02

На кое викате Енерго? Щото, ако можете да четете, в статията пише, че проблемите са и от подстанциите. А те са държавна собственост, на ЕСО. Но в случая и това не е важно - жегите и натоварването на електросистемата са пикови, всичко може да се случи. То и пожарната е държавна, ама това няма значение за пожарите - те си се палят.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?