4020

Пловдив сведе глава пред Христо Ботев

С тържествена церемония Пловдив отбеляза 148 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Военният духов оркестър подгряваше с патриотични маршове събралото се множество в очакване на официалната част. 

 

 

След приемането на строя от полк. Николай Драгинов, честването откри с емблематичното стихотворение на Ботев „Хаджди Димитър“  актьорът Ивайло Христов, а в словото си поетесата Ива Иванова припомни биографията и творчеството на поета-революционер.

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха почит към загиналите за свободата на България. 

Венцеоности положиха венци от името на кмета Костадин Димитров, областния управител Илия Зюмбилев, командира на   "Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия генерал - майор Явор Матеев, кметове на райони, представители на политически партии и граждански сдружения, училища и университети. 

Тържествената церемония завърши с химна на република България. След официалната част дълга върволица от граждани се нареди, за да постави цветя в знак на признателност към делото на Христо Ботев.

Снимки от Валентина Биларева

 

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 6 оценки
3.5/5 от 6 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?