Следвайте ни

Пловдив строи със заем мост над Марица, бул. "Северен" и "Модър - Царевец"

Екипът на Здравко Димитров предлага новият кредит да е в размер на 90 млн. лева, за да се осигури финансиране на най-важните инвестиционни проекти в града

viber icon

Новият размер на бъдещия общински заем и списъкът с приоритетните обекти са вписани в обяснителната записка към проекта за бюджетната прогноза на Община Пловдив за периода 2021-2023 г., която ще се разглежда на сесията в сряда. Най-важните проекти бяха представени на обсъждането, проведено миналата седмица от кмета с представители на политически групи в местния парламент. Дебатът беше организиран, след като на последната сесия Димитров изтегли прогнозата от дневния ред, за да запознае по-подробно съветниците с бъдещите инвестиции, които възнамерява да прави със заеми.

Финансовата рамка на местните приходи за 2021 г. и през трите следващи години се подготвя според изискванията на Министерството на финансите.

Крайният срок за представянето <210> изтече на 1 октомври 

Основните пътища, предвидени в програмата на общината, са нов мост над Марица, който ще свързва бул. "България" и "Копривщица", подлез "Модър - Царевец",  продължението на бул. "Северен" от Брезовско до Карловско шосе, нова пътна връзка от бул. "Александър Стамболийски" в "Южен" до ул. "Цар Симеон" в "Тракия".   

Общината очаква да събере догодина от местните данъци и такси 164 159 300 лева.  Това са почти същите приходи, каквито са планирани и през 2020-та - малко над 163 млн. лева. Новата 2021 г. ще започне с 35 млн. лева заеми, а през 2023 г. общият размер на дълга е планиран на 114 милиона. Старите кредити, които изплаща градът, са изтеглени от предишните кметове Иван Чомаков и Иван Тотев за  пътна инфраструктура. Техният срок за погасяване е 2022 и 2027 г. През тази година е сключен договор за заем в размер на 2 млн. лева за съфинансиране на реставрацията на археологическите комплекси на Филипопол - Небет тепе и Източна порта.  

@ins_sub: За нисколихвен заем се водят разговори с "Фонд" ЕАД,

тъй като Община Пловдив трябва да осигури 29 млн. лева собствено участие във вече стартиралия проект за Воден цикъл. Останалата част от парите до 115 млн. са безвъзмездна помощ по Оперативна програма "Околна среда".

Съветниците са на различни позиции по повод на новите заеми. Председателят на ГЕРБ в ОбС Йордан Илиев каза, че преди сесията в групата ще коментират отново  предложението на администрацията, и допълни, че бюджетната прогноза е една рамка, която не обвързва общината с конкретни ангажименти.  "Всички  пътни проекти,  за които  общината има намерение да тегли кредит, се  чакат от години, въпросът  е кои от тях и при какви условия могат да бъдат изпълнени", коментира Илиев.

Шефът на съветниците от "Съюз за Пловдив" Евелин Парасков настоява сред приоритетните инфраструктурни обекти

@ins_sub: да бъде включена реконструкцията на бул. "Марица - север".

"Проектите, предложени от администрацията, са важни за Пловдив, но изключително много държим да започне разширението на бул. "Марица - север", тъй като трафикът в тази част на града е силно натоварен, а пътят е тесен", обясни Парасков.

Независимият съветник Слави Георгиев няма да гласува за бюджетната прогноза. "Всички искаме Пловдив да се развива, но трябва да видим какви са постъпленията на собствените приходи на общината и да не правим резки движения със заеми, без да сме сигурни, че ще можем да ги изплащаме", счита Георгиев.

@ins_sub: Социалистите са против заема

"Не е ясно на каква база стъпва администрацията, разчитайки на толкова големи заеми. От предложението не се разбира какъв е точният размер на новия дълг, защото на едно място се  посочва сумата 75 млн. лева, на друго - 105 милиона. Не е приложен и списък с инфраструктурните проекти с тяхната прогнозна стойност. На практика от нас се иска  да подпишем празен чек", посочи Йордан Василев.

Съветниците от Демократична България пък не са били поканени на обсъждането с кмета. "По този начин администрацията пренебрегна мнението на 7000 пловдивчани, които ни избраха в Общинския съвет.  Проектът за  бюджетната прогноза, която отново ни се предлага чисто формално, е поредното доказателство за провал във финансовата политика на общината", заяви Йордан Иванов от ДСБ.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (22)

СТИГА САМО КОКОШКАРСКИ РАБОТИ

СТИГА САМО КОКОШКАРСКИ РАБОТИ

05.10.2020 | 15:26

ГЕШЕВ НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ОТКРАДНАТИТЕ КОКОШКИ ПО СЕЛАТА А ЕЛА ДА УНИЩОЖИШ ТАЗИ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА НАРЕЧЕНА ОКТОПОДА НА ТОТЕВ ЕЙ ЗАРАДИ ТОВА ТИ ИСКАТ ОСТАВКАТА

Отговори
17 1
Петко

Петко

05.10.2020 | 13:02

Да помолим Славчо и неговия екип да дойдат и да оправят бъркотиите на Тотев и Зико. Защо го мразят и гербавите и герговите социалистчета, защото Славчо не влизаше в далавери и не крадеше. С него не можаха да се разберат и затова три пъти му открадваха изборите. Сега обаче ножа е опрял до кокъл - общината няма пари и трябват заеми за да продължи лапането. Да му мислят следващите поколения.

Отговори
8 1
Кичуков

Кичуков

05.10.2020 | 12:28

Зико е най-неадекватният кмет на Пловдив. Няма идея за нещата, не създава никакви политики в ресорите, не се и опитва да търси решение на съществуващите проблеми, какво да говорим за бъдещото развитие на града. Той просто не схваща голямата картина, затова му бягат дори и малките неща. Жалко, но не става. Няма визия, няма и стратегия. Ще навреди много повече, отколкото ще бъде полезен. Най-много да обслужи интересите на тези, които му "спечелиха" изборите, мека ще е топлината.

Отговори
12 0
Здравка

Здравка

08.10.2020 | 10:07

Абсолютно си прав. Много мека топлина ще има.

Отговори
1 0
Финансист

Финансист

05.10.2020 | 12:12

Само да попитам. Защо ще се теглят заеми, а не се печелят европроекти? Тотев разсипа това звено, което предишния кмет създаде и с него спечели над 200 милиона. Но защо Зико не го възстановява, защо се търси лесен за Зико, но вреден за града начин?!? За Модър - царевец имаше 15 милиона и готов проект. Тотев открадна половината пари, а с другите преасфалтира части от 3 булеварда с по 2 пръста асфалт, който веднага се напука и стана на вълни. И 8 години не можаха да отчуждят три стари къщи, за да има с какво да се оправдават. Сега Зико продължава мръсните дела на Тотев. Където и да бръкнеш е кражба и мизерия.

Отговори
11 3
Реалист

Реалист

05.10.2020 | 12:04

Така е разпродаваха печеливши общински дружества оказаха и а сега ще теглят заеми защо ги разпродаваха чомаков Тотев

Отговори
11 3
Данъчен

Данъчен

05.10.2020 | 12:01

Хич не се заблуждавайте. Общината сега има сто милиона дълг. Като изтеглят още сто, веднага ще вдигнат данъците, за да могат да обслужват кредитите. Обаче данъците и сега са най-високите. Тази афера на Зико ще блокира развитието на Пловдив за следващите 20 години. Даже и доброволец за кмет няма да се намери след три години, ще трябва насила да сложат някой. Защото Зико ще е.далеч, да си харчи откраднатото някъде, където няма екстрадация. Лошото предстои, драги съграждани.

Отговори
13 2
Наблюдател

Наблюдател

05.10.2020 | 11:56

Много интересна ситуация. Общинските съветници на герб ги командва Тотев. Ако гласуват този заем, значи Зико се е договорил с него и пред всички ще играе с политическия Картел. Ако не му гласуват заема, да видим как ще се оправя, навремето Славчо се справяше без заеми и с ниски данъци при пълна финансова блокада от страна на Дянков. В такава ситуация си личи ставаш ли за кмет или не.

Отговори
10 3
Кольо Фичето

Кольо Фичето

05.10.2020 | 11:02

Пловдив нищо не строи....Строи се със средновековна скорост....една улица за две години..Нещастните пловдивски строители

Отговори
25 2
Весела Стоева

Весела Стоева

05.10.2020 | 11:00

Толкова свястни хора имаше и още има в ГЕРБ.Ама с алчни мерзавци,като тотев,менда,роза тотева,ташковите,спартачето ...тази партия си отива.Да ни хвърлят прах в очите с опасността от комунизма,като всички те са комунисти идаже партийни секретари,този номер вече не върви.Умишлено пиша имената им с малки букви,защото това не са личности ,а негодници.Имаше надежда в зико,но той доказа,че е от същото котило.

Отговори
25 1
Работа, работа, работа!

Работа, работа, работа!

05.10.2020 | 11:44

Малий, ми какво ще правим сега! При 100мил сегашни задължения и 50мил.по малко приходи в бюджета ако вземем и тези 100мил, ще станем първата фалирала община след демокрацията в България! Язък за барута! Ми то хората си подкрадват ама тези под мъдрото ръководство на Острия обратното на Тъпото парче от Автото управлявал 8г се насраха и много замериса!

Отговори
15 1
Ех, бе

Ех, бе

05.10.2020 | 11:00

Дългият мисир Зикича сега ще напълни гушката за три живота напред. Пуста алчност и простотия.

Отговори
39 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?