Пловдив ще привлича туристи с археология и шопинг ВИДЕО, СНИМКИ

Пловдив ще бъде промотиран пред родни и чужди туристи с археологически и шопинг туризъм едновременно. Това стана ясно след като ресорният министър Марияна Николова влезе в подземието на бившия „Нармаг“ и настоящ магазин за дрехи. Тя получи уверението на представител на собствениците, че място ще бъде отворено за посетители и ще бъде осигурен ексурзовод, който да разказва историите от миналото. Това ще се случи най-късно до края на 2020г., увериха от община Пловдив.  

Археологията там е част от централната ложа на източната част на Римския стадион. Каменните седалки, от който са гледали древните римляни, бяха изпробвани от вицепремиера Марияна Николова, но преди това тя разгледа останките от римско време, които предстои да станат част от посещаемите забележителности на града под тепетата. В ролята на личен гид на вицепремиера пък влезе представителят на собствениците на сградата Ирина Шишкова, която шеговито подметна „стъпвайте смело, няма опасност да пропаднете“.  

По време на обиколката тя разказа какви находки са намерени в подземието - мраморни седалки, някои от тях украсени с релефно изображение на лъвски лапи. На трибуните пък са изписани имената на знатни фамилии от древен Филипопол, като  по този начин са им били запазени местата. Освен това цялостен е съхранен и римският акведукт, по който и в момента тече вода. Марияна Николова влезе и в мястото обособено за изхвърляне на животински трупове, станали жертва в гладиаторски схватки и се отправи към централната ложа. Така на мястото, от което знатна филипополска фамилия е гледала зрелищата, се настаниха министърът на туризма, кметът Здравко Димитров, зам.-кметът Пламен Панов и зам.-областният управител Евелина Апостолова. 

Камъкът, на който седнаха,  беше маркиран с издълбана буква  N. На него официалните гости се снимаха за спомен, а вицепремиерът констатира, че надписите са автентични. На което кметът на Пловдив шеговито подхвърли "щом няма плюс еди какво е равно, значи е старо". Освен римските разкопки вътре са запазени и турски сводове от началото на 20 век.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова остана впечатлена от археологията под магазина и в същото време озадачена защо не е била популяризирана. ​"Уникално е това тук. Хората трябва да го видят. Първо културен туризъм, после - шопинг" - заяви министър Марияна Николова. А по обратния път към общината срещна младо семейство с две деца, което беше дошло да съчетаят именно шопинг туризъма с архитектурата на града под тепетата. „Ето за това ви говоря“, обърна се тя към местната власт.  

 Разкопките в магазина на Главната бяха разгледани освен от Марияна Николова още и от кмета Здравко Димитров, заместника му по култура, археология и туризъм Пламен Панов, зам.-областния управител Евелина Апостолова,  Тони Симидчиева. 

 

По-рано през деня министър Марияна Николова заяви, че е изключително важно да се развива и църковния туризъм. По думите й до момента той бил пренебрегван, но имал изключителен потенциал.

Снимки от Наташа Манева

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Реалист

Реалист

06.08.2020 | 13:16

Вие оправете транспорта и тогава ми говорите за туризъм с този ш**** транспорт какъв туризъм дали искате да оберете на туристите парите с таксита е бакшишите да са на далавера покрай тях и вие кметове управници изправете далаверите оставихте града с най-гадния транспорта сега ми говорите за туризъм спряхте тролеите умишлено умишлено пуснахте малки текст малки автобуси щъркели и хората повече се заразяват с корона в тези автобуси оправете транспорт и тогава говорете за туризъм

Отговори
15 0
А дано

А дано

06.08.2020 | 12:19

Ашколсун и машала

Отговори
1 1
Летец

Летец

06.08.2020 | 12:16

А казаха ли как ще идват туристите в Пловдив-с камили ли?

Отговори
6 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?