49

Пловдив ще плаща сметката за ток на части

Община Пловдив е поискала разсрочено плащане на сметката за улично осветление за декември. На среща с ЕВН е обсъждана тази мярка, надяваме се на разбиране от тяхна страна, посочи кметът Здравко Димитров. Фактурата за последния месец на 2021 г. е 620 000 лева, което е три пъти повече от досегашните. Те са варирали между 180 – 200 000 лева. 

Общините, подобно на бизнеса, до момента са получили компенсации за скъпия ток единствено за месеците октомври и ноември, като те покриват между 20-30% от размера на увеличението. За декември компенсации не са дошли. Не се знае и кога точно ще бъдат преведени на клиентите. 

Проблемът е, че разходите за уличното осветление се покриват изцяло от местните данъци и драстичното им увеличение ще доведе до орязване на средствата, планирани за други общински дейности. 

Припомняме, че ЕВН и досега имаха опция за разсрочване на големи сметки на битови абонати. За целта трябва да се подаде заявление до дружеството, като важно уточнение е, че то трябва да е лично - на гише или по имейл, но подписано с електронен подпис. Няма определена рамка за колко време дълговете могат да се разсрочват, всяко заявление се разглежда индивидуално. Същата практика я има и Топлофикация. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?