Следвайте ни

Пловдив шампион в усвояването на пари за социални услуги

viber icon

Пловдив все още е на дъното в националната класация по усвояване на европейски средства на човек от населението. С под 1000 лева на жител вторият по-големина е далеч зад отличниците Добрич (рекордьор с 5683 лв. на човек), Костинброд и Дулово. 

В същото време градът е шампион в усвояването на пари за социални услуги и дейности. В момента в Пловдив са разкрити 58 социални услуги, като повечето от тях са реализирани по различни национални и европейски програми. Това заяви  новият зам.-кмет по социална политика Анести Тимчев по време на общественото обсъждане на бюджета, проведено в понеделник вечерта. 

За социално осигуряване и грижи Община Пловдив заделя за 2020 г. 16 461 665 лева, което прави 4,80 на сто от всички планирани  приходи и разходи в градския бюджет.

През 2011 г. услугите бяха 27, а сега са над 2 пъти повече, даде пример  зам.-кметът Георги Титюков, който доскоро ръководеше този ресор. Според негови данни  в сравнение с 2015 г.  парите за социално подпомагане от страна на Общината са завишени двойно.

Държавата финансира 53 услуги, за които тази година ще преведе 12 млн. лева. На пълна издръжка от републиканския бюджет са домовете  за стари хора и хора с увреждания, защитените  жилища, социалните центрове, приют за бездомни с 25 легла.  Другите 5 услуги се осигуряват със средства от местните приходи  на Общината, като през 2020 г. те ще струват 2 млн. лева на данъкоплатците.  Останалата сума до 16,5 млн. лева се набавя по проекти.

Общината изцяло поема издръжката на домашен социален патронаж, чиито услуги ползват 400 души, пенсионерските клубове, мобилните социални екипи по районите и транспорт за хора с увреждания. В Пловдив има и социално предприятие за инвалиди, разкрито преди една година.  За хората, които получават храна от домашен патронаж, от общинския бюджет се дават по 1,20 лева режийни на ден. Самите потребители доплащат по 1,50 лева. Диетична и диабетична храна се предлага  на 1700 пловдивчани.  Микробусите возят инвалиди  безплатно.  

Според зам.-кмета Анести Тимчев Общината се грижи за 16 800 пловдивчани в неравностойно положение. През цялата година 2060 социално слаби граждани ще продължават да получават топъл обяд.  

От миналия септември до края на 2019-а на 720 граждани в тежко здравословно състояние бяха предоставени лични асистенти, чиито възнаграждения се заплащат от държавата.  Всеки месец  потребителите на тази ценна услуга се увеличават със 100-150.  Право на личен асистент  имат над 4000 души с увреждания, които живеят в Пловдив. Помощник се назначава с договор, след като роднините на болния представят необходимите документи в социалната  дирекция и ако отговарят на критериите.

В социалния бюджет на Община Пловдив са предвидени още 100 000 лева за осигуряване на архитектурн​о достъпна среда за хора с увреждания. Два автомобила ще бъдат закупени за Дома за стари хора "Св. Василий Велики" за 35 000 лева и за Дома за хора с умствена изостаналост "Св. Врач" - за 27 000.  

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?