Следвайте ни

Пловдив - шампион по финансова дисциплина

viber icon

До средата на 2021 година бюджетните структури и разпоредителите на държавни средства в Пловдив са подписали договори по ЗОП за малко над 136 млн. лева, показва справка на Агенцията за обществени поръчки (АОП). За сравнение, за същия период на 2020 година тази сума е била 61 млн. лева. 

Високият ръст на публичните разходи през 2021-ва до голяма степен се формира от няколко обществени поръчки, финансирани директно от държавата, но проведени от местната власт. На първо място от републиканския бюджет бяха отпусна 25 млн. лева за стадион "Христо Ботев" и още близо 12 млн. лева за реконструкция на съоръжението в парк "Лаута". Други 22 млн. лева (които също минават през принципите и разпоредбите на ЗОП) пък получиха градските превозвача като договорена субсидия за превоз на пътници, които пътуват на преференциални цени.

Близо 5,5 млн. лева пък бяха преведени в спешен порядък към Областната управа в Пловдив за реконструкция на пропадналия през март път между Кричим и Девин. Едва един от петте договора с най-висока стойност от началото на годината се финансира със собствени средства или с пари от Европа. Това е поръчката за "топъл обяд" в Пловдив през следващите няколко години, която е разделена на два договора от по 5,6 млн. лева (към момента има подписан контракт с изпълнителя само за кварталите "Тракия", "Западен" и "Южен").

Добрата новина е, че сред големите общини в страната Пловдив е шампион по финансова дисциплина, що се отнася до вместване на всички дейности по една обществена поръчка в рамките на подписаните договори. Това ще рече, че от топ 10 на най-големите общини най-малко анекси към съществуващи договори са подписани от Община Пловдив. През тази година те са едва 5, като 4 от тях са в полза на възложителя (т.е. дейностите по договор са били по-евтини от предвиденото). Така на общинския бюджет са спестени близо 95 хил. лева от януари до момента.

Общо 69 са подписаните договори от Община Пловдив за първите 6 месеца на годината, като общата им стойност минава 105 млн. лева. Допълнително още 31 са контрактите, парафирани от второстепенните разпоредители на бюджета, като районните кметства и общинските предприятия, за общо 1,8 млн. лева, показва още справката в Агенцията.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?