Следвайте ни

Пловдив се управлява срещу 1500 лева заплата

viber icon

Парадоксално е, че хората, за които гласуваме на изборите, са най-ниско платени. А искаме от тях хем да си вършат перфектно работата, хем да са честни. 

Популизъм или скромност е заплатата от 1490 лева, която получава кметът на Пловдив? Възнаграждението е малко над средния доход  за града, да не говорим за София, където летвата стигна до 1730 лева.  За сравнение -строители  вече си докарват 2000-3000 лева, че и повече, на обектите под тепетата, без да омаловажаваме значимостта на каквито и да е професии. 

По размера на заплатата едва ли можем да съдим за наличието на  висок морал, защото в годините на демокрацията сме виждали не един и двама политици, които въпреки скромните си доходи са излизали от властта като лордове. А и народът си го е казал: сиромах човек е жив дявол.

Как и кой определя заплатата на кмета?

До 1 януари т.г. възнагражденията в местната власт се формираха  на базата държавни нормативи според броя на жителите. Както за  местните данъци и такси, така и за заплатите държавата посочва долна и горна граница. Оттам нататък общинските съвети имат право да решат колко пари да отпуснат за личния портфейл на градоначалника. Обикновено това става по предложение на самия кмет, както и за останалите служители в администрацията.

Според тази схема кметът на София до 2019 г. имаше право да си взима до 3100 лева на месец, а колегите му в  градовете като Пловдив, Варна и Бургас - до 2700 лева. Години наред в Пловдив кметската заплата е замразена на няма и 1500 лева. Толкова е горната граница на малките кметства с до 500 жители.

От 1 януари т.г. Министерският съвет със свое Постановление № 67 вдигна кметските заплати, независимо от броя на жителите, до ниво министерски. Приблизително това са 4600 лева. Но заплатата на пловдивския кмет и този път не помръдна. Леко завишени бяха само парите в администрацията и общинските предприятия - средно с 15 процента. 

Един от мотивите е, че с увеличението на възнаграждението на градоначалника трябва да бъдат вдигнати парите на председателя на Общинския съвет, който се разписва срещу 90 процента от кметската заплата, на омбудсмана, а също така и на районните кметове, които взимат под средната работна заплата за страната, или чисто 1200-1300 лева, ако нямат допълнителен бонус за дълъг трудов стаж. Във Варна още през 2016 г. за районните кметове са определени между 2100 и 2300 лева месечно.  

С кметската заплата са обвързани и доходите на съветниците. Според правилника на местния парламент 50 старейшини получават процент от възнаграждението на  председателя, което прави 269 лева на сесия. Този правилник би могъл да се коригира, за да не се взимат незаслужено големи суми за 3-4 часа заседание, но и той беше оставен във „фризера".

Заплатите на служителите в администрацията тръгват от 700 лева и стигат до 1300, ако са шефове на дирекции. Но и след 15-процентния ръст няма много добри специалисти, които искат да работят в Община Пловдив само за едната скромна заплата.

Получава се парадокс - хората, за които ние гласуваме на изборите, са най-ниско платени. Но от тях искаме хем да си вършат работа, хем да са честни. 

Пет морални въпроса към кандидатите за кмет

На кандидатите за кмет на Пловдив бяха задавани въпроси от най-различен характер - от това как ще се реши проблемът с паркирането до начините, с които месечното възнаграждение на пловдивчани да догони това на столичани. И тъй като почти всички питания са от икономически, социален и битов характер, решихме да зададем пет морални въпроса към кандидатите за кмет.

1. Реално ли е кметът да гледа семейство и да посреща всички разходи, които позицията му изисква,  разчитайки само на заплатата в сегашния <210> размер?

2.  Редно ли е партията да се сменя като колата и да се сключват политически бракове по сметка?

3. Съществува ли професия кандидат кмет?

4. Може ли кметът да бъде конкурент на големите предприемачи?

5.  Кой е вашият началник?

Дани Каназирева, кандидат за кмет от "Съюз за Пловдив":

Пловдивчани са моят началник

1. Редно е кметът да е честен и да не използва властта си, за да развива бизнес той или семейството му. Другото е според чергата - ако няма спестявания и разчита само на заплатата си, тогава отговорът е "Да". 

2. Редно е да си верен на принципите си и да си честен с избирателите. Нито един брак по сметка не е устойчив, включително и политическите. А партията е само инструмент за постигане на политическата цел за подобряване на живота в Пловдив. Не е полезно нито да се сменят често, нито да се превръщат в окови, когато вече не могат да помагат на хората.

3. Не трябва да съществува. Хората ме познават и знаят, че работя като адвокат отдавна. Притеснявам се за други кандидати, които, освен като депутати и партийни кандидати, друга работа не са хващали в живота си.

4.  Не, не може. Кметът трябва да създава условия за развитие на бизнеса, а не да развива бизнес. Тичаме в две различни писти. Но аз вярвам също, че кметът трябва да защитава и да помага на дребните търговци. Големите могат и сами да се защитават.

5. Пловдивчаните са моят началник, включително и вие. Нямам партиен шеф някъде в София, не съм длъжна да пазя някакви политически баланси, които отново се определят в София. Боря се за доверието на всеки отделен човек, за да получа възможност да приложа своите конкретни и ясни решения за различно управление. Избирателят и ангажиментите, които съм поела с името си пред хората, са ми началници. Ние сме „Съюз за Пловдив", така че моят партиен лидер е Пловдив.

Николай Радев, кандидат за кмет на БСП:

По-високо възнаграждение, ако от кмета има полза

1. Очевидно е, че досегашният кмет не разчиташе на заплатата си, за да поддържа стандарта си на живот. Считам, че заплатата на кмета на една община трябва да е обвързана със средната заплата на общината. Ако създава условия  за развитие на бизнес, който да плаща по-добре на работниците, ако създава условия за по-добро заплащане на служителите, то нормално е да  взема по-висока заплата.

2. Никога не съм сменял партията си. Вече 31 години съм член на БСП, защото изповядвам нейната идеология за социалния живот на хората. Смяната на партия показва наличие на лични интереси и политически кариеризъм.

3. Няма професия кандидат кмет, но има политици, които активно работят, за да натрупат  стаж за пенсия като такива.

4. Няма как кметът да се занимава с бизнес, ала практиката показва, че близки роднини или приятели се развиват много добре и забогатяват в годините, когато кметът е на власт. В  Пловдив роднини и приятели на Иван Тотев са едни от най-големите инвеститори в строителството.

5. В професията моят пряк шеф е началникът на  РУО - Пловдив. В личния живот се съобразявам със семейството си, но началник нямам. В обществения живот сигурно ще прозвучи популистко, ако кажа, че моите началници са хората. Но винаги съм спазвал обществените закони и съм се отнасял с уважение и съпричастност към обикновения човек не само като общински съветник, но и като гражданин. 

Георги Колев, кандидат за кмет  от "Земеделски съюз Александър Стамболийски":

Не прощавам предателствата

1. Прочутата лъжа - аз нямам разходи и съм много скромен, отдавна не работи. Всички сме виждали как се пушат скъпи пури и се пият скъпи уискита, така че в тази лъжа вече хората не вярват. Бъди честен, харчи това, което си изкарал с главата си, с ръцете си, с труда си! Аз смятам, че кметът би могъл да се справя в разходите си с размера на заплатата, която получава, само ако преди да стане кмет, се е занимавал със свободна професия или бизнес.

2. Аз не мога да прощавам предателствата. Сигурен съм, че пловдивчани също. Хората са умни и който ги подценява, винаги греши. Няма разлика между това да предадеш партията си, приятелите си, семейството си, близките си.

3. В Пловдив професията кандидат-кмет съществува вече 12 години. Напушва ме смях, като се сетя, че откакто се занимавам с политика, други кандидат-кметове освен тези, които и сега са на политическата сцена, аз не помня.

4. Няма как кметът да е конкурент на големите предприемачи. Несериозно е, ако до вчера, преди да станеш кмет, не си се занимавал с бизнес никога, изведнъж да избухнеш икономически. Същевременно няма пречка, ако членове на семейството ти, които до момента са се занимавали с бизнес, да продължат да го правят, стига да не са в конфликт на интереси.

5. Като второ поколение адвокат никога не съм имал началник. Никога не съм имал работодател, различен от мен самия. Нямам платени болнични, нямам платени отпуски, нямам ден пропуснат трудов стаж. Изградил съм манталитет на независим човек, който вярва само и единствено на своята преценка. Иначе в социален план се влияя от семейството и приятели. Аз съм 25 години женен, с две деца, стабилен и улегнал човек, така че моят началник е моята съвест.

Николай Бухалов, кандидат за кмет от "Кауза Пловдив":

Честата смяна на партии говори за политическа нечистоплътност 

1. Не е редно заплатата да е приоритет за един кандидат за кмет. Аз получавам субсидия като олимпийски медалист, имам и собствен бизнес, затова за мен кметската заплата не е от първостепенно значение. По-важно е като се кандидатираш за кмет на Пловдив, да искаш да работиш за доброто на града.

2. Не членувам и никога не съм членувал в нито една партия. Кандидат съм за кмет от гражданската квота на „Кауза Пловдив“ и за мен беше огромна чест тази кандидатура. Смятам обаче, че честата смяна на партии говори за политическа нечистоплътност. Не може да си от една партия, а утре против нея, или пък днес от едни, утре от други.  Мисля, че и в живота, и в политиката бракът по сметка никога не е добър вариант.

3. Професията е, за да носи доходи на човека. В този смисъл кмет или заместник-кмет не може да е професия, защото ти си там, за да си в услуга на хората, за да работиш за тях, а не за да печелиш за себе си. Кандидатираш се за този пост, за да покажеш личността и качествата си и гражданите да те припознаят. Ако веднъж влезеш в тази надпревара и не са те избрали - нищо, може например такава да е била в момента политическата обстановка. Тогава го правиш втори път. Но когато вече трети път не те припознаят хората, става банално, гражданите вече са казали своята дума и няма нужда да се кандидатираш пак. Човек трябва да знае къде е и кога е достигнал границата.

4. За мен кметът трябва да е партньор, а не конкурент. Много от нас идват от частния бизнес и знаят от какво има нужда той, за да се развива, да е успешен и да привлича нови инвестиции. Кметът трябва да работи по посока привличане на инвестиции за града, за да има работни места. И то трябва да търси такива фирми, които действително да предоставят добри условия, които ще допринесат за това жизненият стандарт на пловдивчани да е по-висок.

5.  Моята съвест. Вечер, когато си лягам, заспивам спокойно и удовлетворен от това, което съм направил.

Славчо Атанасов, кандидат за кмет от НФСБ и ВМРО:

Кметът не е бизнесмен, трябва да създава условия за бизнеса

1. Кметът в общината си има така наречените представителни разходи, които са достатъчни, за да изпълнява официалните си функции. А как се гледа семейство с кметска заплата - другите хора как гледат семействата си, като получават по-малки заплати от кметската!? А пенсионерите?

2. Аз съм бил член единствено на патриотични организации. При това не толкова на брой, колкото им се иска на моите сегашни опоненти. Имам си моите човешки и политически принципи, на които никога не съм изневерил. Голяма част от хората в Пловдив ме познават лично и могат да потвърдят това. А никога не съм участвал в политически бракове по сметка и властта на всяка цена никога не ми е била самоцел.

3. Не може да съществува такава професия, когато уважаваш себе си и хората, които те избират. Когато имаш добри идеи, които да им предложиш, те ще ги оценят. А когато дойде моментът да не те припознават, трябва да знаеш кога да слезеш от сцената. Няма вечни неща.  

4. Кметът не е бизнесмен, неговата задача не е да развива даден бизнес. Общината трябва да създаде оптимални условия за бизнеса и бързия му растеж. Това е светкавично административно обслужване, законност и почтеност, за да няма изнудване от партийните централи, а също така прозрачни обществени поръчки.

5. Моят началник са гражданите на Пловдив и отговорността ми към тях. Вече имам сериозен административен, ако щете, и политически опит, който е свързан точно с работа с хората. За мен това е лично, така го приемам и така работя. Без човещина и загриженост не става.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?