Следвайте ни

Пловдив се пуска в битката за милиони от Европа

Tърсят се експерти, които да разпишат новия план за градско развитие. Хонорарът е 500 000 лева

viber icon

Пловдив има шанс да спечели милиони евро  за инвестиции  в следващия програмен период  на ЕС за  2021 - 2027 г.  Условието  на Европа е общините, които искат да получат безвъзмездна помощ, да подготвят планове за интегрирано развитие, в които да бъдат определени приоритетни зони за подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние.

Преди няколко дни Община Пловдив обяви обществена поръчка за разработка на такъв план, без който няма как да получим финансова помощ.  На избрания екип се дават 500 000 лева, за да проучи в дет​айли и да определи  кои градски зони и обекти имат необходимост от инвестиции, като се предоставя  възможност да се изследват всички сфери на живота.  Особено внимание се обръща  на градската мобилност, интегрирания екологичен транспорт и безопасността на гражданите на пътя.  За разлика от предишния програмен период, сега 

общините могат да се кооперират,

което ще се смята за предимство, а също така да търсят партньори извън страната.  

Според правилата на ЕС  интегрираните планове  трябва да включват минимум 15 приоритетни обекта.  Подготовката на такъв план задължително трябва да бъде обвързана с широка дискусия с граждани и бизнеса, при пълна прозрачност и в съответствие с Общия устройствен план на общината.  Едва след тази стъпка се предприема следващата - кандидатстване  за европейски средства с конкретни  проекти. Не е ясно каква е сумата, за която ще се бори Пловдив, но колкото и да са парите, те ще са от полза, при положение че общината открай време има силно ограничени собствени средства за инвестиции. 

Първият Интегриран план за възстановяване на градско развитие  беше изготвен от екипа с ръководител арх. Белин Моллов. Той обхваща   програмен период 2014 ​- 2020 г. и  е  приет през юли 2013 г. от Общинския съвет.   Две години по-късно  за  проектите, предложени от администрацията, управляващият орган на МРРБ определи сумата от 81 млн. лева.  Тези средства  са предназначени за три зони - социалната между бул. „Кн. Мария Луиза”, „Източен”, Марица-юг” и „Митрополит Панарет”, с цел  икономическо развитие в кв. „Гладно поле”, и  за пространството около Централна гара и съседните улици.

За седем  години, откакто е приет първият  Интегриран план,

са усвоени едва половината от европейските средства,

предимно в една зона - в квартала до Стария град. След много мъки, които изтърпяха гражданите,  са ремонтирани улици, тротоари, детски площадки, градинката срещу църквата „Света Петка”, направена е зона за атракции на  бул. „Марица-юг”, санирана е сградата на СУ „Любен Каравелов”, но по възстановяване на  второто здание  още се работи. На финал е санирането на ДГ „Снежанка” и „Перуника”.  След голямото  разкопаване обаче дузина улици в този квартал останаха с разбит паваж и калдъръм и тепърва се очакват ремонти.

ДГ ”Снежанка· е разширена и санирана с европейски пари

Благоустрояването в „Гладно поле” за 11 млн. лева   дори не е започнало. Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев обяснява, че проекти за 38 млн. лева по ОП "Региони в растеж" са спасени от новото ръководство на Общината. Предишният екип на бившия кмет Иван Тотев не ги е подготвил навреме и средствата са били в риск. Окончателно отпада обаче проектът за реконструкция на ареала край Централна гара. Поради пропуск в тръжните условия е отменен търгът за санирането на пет жилищни блока. Поръчката ще се обявява наново.

Арх. Белин Моллов твърди, че няма намерение да кандидатства със своя екип за втория Интегриран план на Пловдив. Разочарован е, че ефектът от изпълнението на предишната разработка е далеч под очаквания. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Nomi

Nomi

15.10.2020 | 18:48

Миналия петък получих 28755, защото съм без работа, искам да запазя проучването си, затова се трудих упорито миналата седмица и спечелих 19500. Предоставям на приятелите и приятелите си да вършат тази работа. изучете този уебсайт, за да вземете допълнителни факти ... ===>>> Jobnews3.com/

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?